Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone z niespodzianką wg przepisu Kuronia
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.09.2021 02:00

Kotlety mielone z niespodzianką wg przepisu Kuronia

kotlety mielone
canva/Yana Gayvoronskaya

Jeśli szukasz pomysłu na to, jak odmienić smak tradycyjnych mielonych mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj kotlety mielone z niespodzianką według przepisu Kuronia. Ta niespodzianka to aromatyczne grzyby. Zobacz, w jaki sposób je przyrządzić i kiedy dodać do kotletów.

Jakub Kuroń ma prostą, ale ciekawą propozycję na uszlachetnienie smaku tradycyjnych kotletów mielonych. Otóż radzi dodać do nich grzyby. W przepisie są co prawda pieczarki, jednak teraz z powodzeniem możesz je zastąpić grzybami leśnymi. Potrawa zyska na smaku i aromacie.

Jakub Kuroń poleca łatwiejszą wersję kotletów mielonych z grzybami. Jeśli jednak chcesz się trochę pobawić z iformowaniem kotletów możesz je nadziać przesmażonymi grzybami. W tym celu uformuj z mięsnej masy kulę, rozpłaszcz ją na dłoni, na środku połóż trochę grzybów, oblep je mięsem, przetocz w dłoniach nadając ładny kształt.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone z niespodzianką według przepisu Kuronia

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 250 g pieczarek lub grzybów leśnych

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki musztardy

  • sól, pieprz

  • mąka lub tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych z grzybami

Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, opłucz, osusz, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę, smaż ją do lekkiego zrumienienia. Dodaj pieczarki, przesmaż mieszając, oprósz solą i pieprzem, duś aż odparuje cały płyn.

Wystudzone grzyby dodaj do mielonego mięsa razem z odciśniętą bułką, jajkiem i musztardą. Dokładnie wyrób mięsną masę, dopraw ją solą i pieprzem.

Z mięsnej masy formuj zwilżonymi dłońmi podłużne kotlety. Panieruj je w mące lub tartej bułce. Kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na rumiano.

pieczarki
pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram