Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny przepis na klasyczną golonkę

Niezawodny przepis na klasyczną golonkę

golonka
canva/arfo

Doskonała na niedzielny obiad, sycąca i bogata w aromaty — taka jest golonka. Aby jednak wydobyć z niej to, co najlepsze warto zastosować jeden trik, który sprawi, że będzie jeszcze lepsza. Zdradzamy go w tym przepisie.

Uzyskanie kruchej, lecz jednocześnie soczyste golonki będzie możliwe, jeśli przygotowanie potrawy podzielimy na dwa etapy — gotowanie w bulionie i pieczenie. Czynnikiem wpływającym na efekt końcowy będzie też odpowiednio dobrana kompozycja przypraw. Do golonki pasuje wiele ziół np. majeranek, tymianku czy rozmarynu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na soczystą i miękką golonkę

Składniki:

  • 1 golonka wieprzowa o wadze około 1,2 kg

  • 2 średnie marchewki

  • 1 nieduża pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 por

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżka soli

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki gotowej przyprawy do mięs lub ulubiona mieszanka suszonych ziół

Przygotowanie:

W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy golonkę i gotujemy ją przez 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę i dodajemy czosnek. Golonkę nacieramy mieszanką przypraw, skórę nacinamy na krzyż i tak przygotowane mięso kładziemy na cebuli.

Do naczynia z mięsem wlewamy szklankę wywaru z gotowania tak, aby nie spłukać wtartych przypraw. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny, podlewając wytworzonym sosem co 20 minut.

Po upieczeniu golonkę wyjmujemy, a sos przecieramy przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Podajemy z purée ziemniaczanym i surówką. Świetnie sprawdzi się ta z czerwonej kapusty. Jeśli wolisz ciepły dodatek, podaj zasmażane buraczki.

pieczona golonka
pieczona golonka

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Lisovskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przyślij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram