Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędna zupa z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.06.2022 19:05

Obłędna zupa z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego

Obłędna zupa z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego
canva/Nungning20

Wiosenna zupa krem z kalarepy, marchewki i groszku to pomysł na pożywne, smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny. Zupa jest delikatna, aromatyczna i jest prawdziwą bombą witaminową. Poznaj prosty przepis na obłędną zupę z kalarepy. Jej smak zaskoczy każdego.

Kalarepa dostępna jest w sklepach niemal przez cały rok, jednak to właśnie w maju i czerwcu jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Z kalarepy przygotujesz wiele pysznych dań, w tym właśnie zupę krem z dodatkiem świeżych warzyw i aromatycznego koperku.

Kalarepa jest bardzo zdrowym i niskokalorycznym warzywem. To przede wszystkim źródło błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, a także magnezu, potasu, żelaza i wapnia. 100 g kalarepy ma jedynie 27 kcal, to warzywo idealne dla wszystkich dbających o zdrowie i prawidłową masę ciała.

Włączenie kalarepy do diety niemal od razu przynosi pozytywne skutki- zwiększa się nasza odporność, reguluje praca serca, obniża się poziom cukru, cholesterolu. Żelazo ma wpływ na prawidłową produkcję i transport krwi, a wapń dba o nasze zęby i kości i chroni przed osteoporozą.

Z kalarepy przygotujemy również pyszne kotlety i wiosenne surówki, idealne jako dodatek do mięsa i dań wegetariańskich- tu poznasz przepis na wyśmienite kotlety z kalarepy, są proste w przygotowaniu i pyszne.

Zupa z kalarepy

Składniki:

  • 2 kalarepy

  • duża marchew

  • 3 ziemniaki

  • pół szklanki groszku zielonego

  • cebula

  • 1 l bulionu warzywnego

  • pół pęczka koperku

  • łyżka masła oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

  • śmietana 18% do podania

Jak ugotować zupę z kalarepy?

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pokrój również marchewkę i kalarepy, posiekaj cebulę. Na oliwie zeszklij cebulę, następnie dodaj kalarepę, ziemniaki i smaż przez kilka minut. Na patelnię wrzuć marchew i groszek i ponownie chwilę posmaż, następnie warzywa przełóż do garnka.

Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw, zblenduj na krem. Zupę oprósz solidnie posiekanym koperkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem, podaj z kleksem kwaśnej śmietany, smacznego.

Zupa krem z kalarepy

Źródło zdjęcia: canva/ HeikeRau

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl, dietetycy.org.pl

Tagi: Zupa Danie Obiad