Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Pilny komunikat GIS dla grzybiarzy
Adam Moskal
Adam Moskal 09.09.2021 02:00

Pilny komunikat GIS dla grzybiarzy

Projekt bez tytułu - 2021-09-09T210922.702
canva/afro

GIS dba o wszystkich Polaków, aby ich zdrowie nie było zagrożone poprzez spożywanie niebezpiecznych produktów. Dlatego wydano ostrzeżenie skierowane do grzybiarzy. Nie wszystkie grzyby są jadalne, a niektórzy w ogóle nie powinni ich jeść.

GIS jest instytucją, która ma wiele obowiązków, jednak jednym z najważniejszych jest dbanie o to, aby produkty spożywcze dopuszczone do sprzedaży spełniały wszystkie należyte normy i kryteria.

Obecnie bardzo wiele osób decyduje się na grzybobranie - wrzesień jest w końcu początkiem sezonu na grzyby, a więc ich fani chcą wykorzystać go w największym stopniu. Nie każdy jednak może jeść grzyby.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kto nie powinien jeść grzybów?

Jak czytamy na portalu pomorska.pl, nie zaleca się jedzenia grzybów kobietom będącym w ciąży czy karmiącym piersiom. Wynika to z faktu, że w grzybach obecne są substancje białkowe nietrawione przez układ pokarmowy dzieci.

Te przenikają do mleka matki oraz przez łożysko, co może wywołać silne zatrucie pokarmowe w delikatnych organizmach dzieci. Z tego powodu warto powstrzymać się przed ich jedzeniem.

Osoby starsze

Z wiekiem organizm człowieka staje się delikatniejszy i mniej odporny na różne problemy zdrowotne. Grzyby są bardzo ciężkostrawne, dlatego ludzie w starszym wieku powinni je wykluczyć z diety lub chociaż mocno ograniczyć.

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Schorowani oraz alergicy

Ci, którzy zmagają się z chorobami nerek, wątroby, trzustki czy woreczka żółciowego, nie powinni jeść grzybów - podobnie, jak w przypadku starszych, ich układ pokarmowy jest wrażliwszy na ciężkostrawne pokarmy.

Jak wszystkie produkty spożywcze, grzyby również mogą uczulać. Jeśli więc odczuwasz nieprzyjemne objawy za każdym razem po zjedzeniu grzybów lub, wiesz że masz na nie alergie - nie jedz ich.

Grzyby

Źródło: canva/Adam88xx, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pomorska.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby