Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne kluski buraczane. Hitowy dodatek do dań, który zdeklasuje inne rarytasy

Pyszne kluski buraczane. Hitowy dodatek do dań, który zdeklasuje inne rarytasy

Zachwycające kluski śląskie w kolorze słońca. Smaczny i efektowny dodatek do dań
canva/YelenaYemchuk

Kluski buraczane są świetnym pomysłem na szybki posiłek. Proste w przygotowaniu i niezwykle delikatne danie ze słodkiego warzywa zachwyci całą rodzinę. Koniecznie spróbujcie — wprost rozpływa się w ustach.

Nie ma chyba smakosza, którego nie skusiłyby dobrze przyrządzone kluski kładzione. Danie zrobione na bazie buraka będzie równie pyszne co klasyczna, ziemniaczana wersja. Lekko słodki i aromatyczny rarytas możecie połączyć z wieloma dodatkami, za każdym razem uzyskując danie o nieco innym charakterze. Skusicie się?

Przepis na wyborne kluski buraczane

Składniki:

  • 1 kg buraków średniej wielkości

  • 425 g mąki ziemniaczanej

  • 65 g nasion chia lub siemienia lnianego

Jak przygotować smaczne kluski buraczane? Prosty patent na zdrowy dodatek zachwyci każdego

Wyszorowane buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Studzimy je i obieramy ze skórki, po czym rozdrabniamy i blendujemy na gładką masę.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz zmielone siemię lniane lub nasiona chia. Odstawiamy masę na bok. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Przy pomocy łyżki formujemy kluski i gotujemy je przez 1-2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia.

Kluski buraczane podajemy na ciepło z olejem aromatycznym np. ziołowym czy czosnkowym. Możemy też zaserwować je z twarożkiem i orzechami włoskimi albo sosem chrzanowym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na dania z burakami. Polecamy pyszne ciasto na pierogi z sokiem z tego warzywa. Być może spodoba wam się również prosta receptura na lekkie kotlety buraczane.

Kluski buraczane są znakomite
canva/Leo Stein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: