Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.09.2022 09:50

Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj

rosół
canva/gbh007

Rosół wyszedł mętny? Nie musisz go wylewać, w prosty sposób pozbędziesz się szumowin, które psują całe danie. Sprawdź również, dlaczego rosół zmętniał, możliwe, że popełniłeś jeden z kluczowych błędów podczas gotowania. Jak uratować mętny rosół?

Aromatyczny rosół wymaga odpowiednich składników i czasu. Rosół zawsze gotujemy na najmniejszym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Aby rosół miał pełny smak, dodajemy do niego dwa lub trzy rodzaje mięsa, sporą ilość warzyw i oczywiście zioła i przyprawy.

Jednym z kluczowych składników rosołu jest cebula. Cebulę zawsze opalamy nad ogniem lub kroimy na pół i przesmażamy na suchej patelni. Tak przygotowane warzywo nie tylko nadaje wspaniałego smaku i aromatu, ale i chroni wywar przez zmętnieniem. Jak uratować mętny rosół?

Rosół może mętnieć również z innych przyczyn, np. przez nieodpowiednią temperaturę wody lub przez źle rozmrożone mięso. Jak uratować mętny rosół? Nigdy nie wylewaj wywaru, w którym pływa duża ilość szumowin. Rosół wyklarujesz domowymi sposobami w zaledwie kilka minut.

Dlaczego rosół mętnieje? Wszystko przez brak cebuli

Opalona nad ogniem cebula nie dość, że dodaje smak i aromat, to jeszcze zapobiega mętnieniu rosołu. Jeśli więc gotujesz wywar bez cebuli, to nigdy nie będzie idealnie klarowny. Bardzo ważna jest również temperatura wody- mięso zalej zimną wodą i gotuj na najmniejszym ogniu.

Rosół może również zmętnieć, kiedy dodasz do niego źle rozmrożone mięso. Drób i wołowinę najlepiej wyjąć z zamrażalnika kilka godzin przed gotowaniem lub wstawić je do lodówki na całą noc, żeby delikatnie się rozmrażało. Do rosołu nigdy nie dodawaj nierozmrożonego mięsa lub podgrzewanego w mikrofalówce.

Jak uratować mętny rosół? Mamy kilka sprawdzonych patentów

Do mętnego rosołu dodaj ubitą pianę z 2- 3 jajek. Ścinająca się piana zbierze szumowiny w kilka minut, dzięki czemu z łatwością wyciągniesz je z wywaru przy pomocy łyżki. Białka to bardzo skuteczny sposób na uratowanie rosołu.

Surowy ziemniak dodany do wywaru również może go wyklarować. Mętny rosół możesz również przecedzić przez lnianą ściereczkę, dzięki czemu z łatwością zbierzesz wszystkie szumowiny z mięsa, a rosół będzie klarowny.

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zdradzamy kilka najlepszych inspiracji. Dlaczego rosół kwaśnieje?

Rosół
canva/ma-k

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: