Smakosze.pl

canva/Photosiber

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zdradzamy kilka pysznych inspiracji, palce lizać

26 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy wiecie, jak wykorzystać mięso z rosołu? Kilka prostych patentów pomoże wam przemienić je w pyszne dania. Zamiast wyrzucać, skorzystajcie z naszych pomysłów i zaskoczcie rodzinę pysznymi daniami z resztek. Nikt ich sobie nie odmówi.

Mięso, które zostaje z gotowania rosołu, nie jest prostym do wykorzystania składnikiem. Choć zazwyczaj jest suche i pozbawione smaku — oddało w końcu wszystko, co najlepsze do bulionu — można je doprawić i podać w formie całkiem przyjemnych w odbiorze potraw. Sprawdźcie, jakie to proste.

Wiemy, jak wykorzystać mięso z rosołu

Kilka prostych pomysłów dzieli was od wykorzystania produktu, który przez wielu niestety jest wyrzucany. Nie jest on przesadnie smaczny, ale przy odrobinie pracy, da się uzyskać zadowalające efekty. Warto wiedzieć, co można przyrządzić z mięsa po rosole.

1. Aromatyczny pasztet

Wyjęte z drobiowego bulionu mięso doskonale sprawdzi się jako składnik domowego pasztetu. Można połączyć je z gotowanymi warzywami i doprawić obficie ziołami. Do tego dodajcie jeszcze jajka, by spoić masę i upieczcie. Skorzystajcie z naszego przepisu a na pewno się uda.

2. Galaretka drobiowa

Jeżeli po obiedzie zostało wam nie tylko mięso, lecz jeszcze nieco samej zupy, przyrządzenie galarety, czyli tzw. zimnych nóżek będzie dobrym sposobem na wykorzystanie produktów. Można do nich dodać warzywa z puszki takie jak groszek czy kukurydza lub bazować na wrzuconych do rosołu jarzynach. Prosty przepis znajdziecie w tym artykule .

3. Farsz do pierogów lub krokietów

Mięso obrane z kości po zmieleniu będzie świetną bazą do przygotowania mącznego klasyka kuchni polskiej. Wystarczy przygotować ciasto i doprawić pozostałości po rosole. Aby farsz nie był zbyt suchy, warto dodać do niego nieco wody lub bulionu, a nawet sosu sojowego. Zawinięty w elastyczne naleśniki , opanierowany i usmażony też będzie pyszny.

4. Smakowita pasta kanapkowa

Trochę jogurtu i twarożku oraz orzechy, świeże zioła i sok cytryny — tyle wystarczy, by zamienić suchego kurczaka gotowanego w rosole w pyszne smarowidło do świeżego pieczywa. Pełen przepis znajdziecie w tym artykule . Koniecznie podajecie ten przysmak z chlebem z garnka .

5. Pulpeciki w sosie

Rozdrobnione mięsne pozostałości można wymieszać z kaszą lub ryżem, cebulką i przyprawami. Z takiej masy z łatwością uformujemy małe, okrągłe kotlety. Usmażone i podduszone w sosie pomidorowym , koperkowym czy grzybowym z pewnością zachwycą domowników.

Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na aromatyczny rosół. Sprawdźcie m.in. wskazówki jak przygotować to danie w wersji bezmięsnej , a także prosty patent na rozgrzewającą odsłonę zupy z dodatkiem ostrej papryki.

Wiemy, jak wykorzystać mięso z rosołu?
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Kucharz zdradził prawdę o paprykarzu. Symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski, mało kto o tym wie 
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił w Żabce gotowe dania za 10 zł. Po otwarciu jednego z nich zamarł. „Wygląda to obrzydliwie”
Czytaj więcej >

Produkty

Pracownik Żabki poszedł na zakupy do Biedronki. Gdy zorientował się co zrobił, spalił się ze wstydu
Czytaj więcej >

Produkty

Para Młoda poniżyła właścicielkę cukierni. Nie mieści się w głowie, co powiedziała
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił gotowy gulasz od Makłowicza. Skosztował kęs i powiedział tylko jedno
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił mięso mielone w Biedronce. Otworzył opakowanie i nie mógł uwierzyć własnym oczom
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy
Czytaj więcej >