Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zdradzamy kilka pysznych inspiracji, palce lizać
Czy wiecie, jak wykorzystać mięso z rosołu? Kilka prostych patentów pomoże wam przemienić je w pyszne dania. Zamiast wyrzucać, skorzystajcie z naszych pomysłów i zaskoczcie rodzinę pysznymi daniami z resztek. Nikt ich sobie nie odmówi.
Mięso, które zostaje z gotowania rosołu, nie jest prostym do wykorzystania składnikiem. Choć zazwyczaj jest suche i pozbawione smaku — oddało w końcu wszystko, co najlepsze do bulionu — można je doprawić i podać w formie całkiem przyjemnych w odbiorze potraw. Sprawdźcie, jakie to proste.
Wiemy, jak wykorzystać mięso z rosołu
Kilka prostych pomysłów dzieli was od wykorzystania produktu, który przez wielu niestety jest wyrzucany. Nie jest on przesadnie smaczny, ale przy odrobinie pracy, da się uzyskać zadowalające efekty. Warto wiedzieć, co można przyrządzić z mięsa po rosole.
1. Aromatyczny pasztet
Wyjęte z drobiowego bulionu mięso doskonale sprawdzi się jako składnik domowego pasztetu. Można połączyć je z gotowanymi warzywami i doprawić obficie ziołami. Do tego dodajcie jeszcze jajka, by spoić masę i upieczcie. Skorzystajcie z naszego przepisu a na pewno się uda.
2. Galaretka drobiowa
Jeżeli po obiedzie zostało wam nie tylko mięso, lecz jeszcze nieco samej zupy, przyrządzenie galarety, czyli tzw. zimnych nóżek będzie dobrym sposobem na wykorzystanie produktów. Można do nich dodać warzywa z puszki takie jak groszek czy kukurydza lub bazować na wrzuconych do rosołu jarzynach. Prosty przepis znajdziecie w tym artykule.
3. Farsz do pierogów lub krokietów
Mięso obrane z kości po zmieleniu będzie świetną bazą do przygotowania mącznego klasyka kuchni polskiej. Wystarczy przygotować ciasto i doprawić pozostałości po rosole. Aby farsz nie był zbyt suchy, warto dodać do niego nieco wody lub bulionu, a nawet sosu sojowego. Zawinięty w elastyczne naleśniki, opanierowany i usmażony też będzie pyszny.
4. Smakowita pasta kanapkowa
Trochę jogurtu i twarożku oraz orzechy, świeże zioła i sok cytryny — tyle wystarczy, by zamienić suchego kurczaka gotowanego w rosole w pyszne smarowidło do świeżego pieczywa. Pełen przepis znajdziecie w tym artykule. Koniecznie podajecie ten przysmak z chlebem z garnka.
5. Pulpeciki w sosie
Rozdrobnione mięsne pozostałości można wymieszać z kaszą lub ryżem, cebulką i przyprawami. Z takiej masy z łatwością uformujemy małe, okrągłe kotlety. Usmażone i podduszone w sosie pomidorowym, koperkowym czy grzybowym z pewnością zachwycą domowników.
Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na aromatyczny rosół. Sprawdźcie m.in. wskazówki jak przygotować to danie w wersji bezmięsnej, a także prosty patent na rozgrzewającą odsłonę zupy z dodatkiem ostrej papryki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: