Smakosze.pl
Jak wykorzystać mięso z rosołu?

canva/Photosiber

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zdradzamy kilka pysznych inspiracji, palce lizać

26 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Czy wiecie, jak wykorzystać mięso z rosołu? Kilka prostych patentów pomoże wam przemienić je w pyszne dania. Zamiast wyrzucać, skorzystajcie z naszych pomysłów i zaskoczcie rodzinę pysznymi daniami z resztek. Nikt ich sobie nie odmówi.

Mięso, które zostaje z gotowania rosołu, nie jest prostym do wykorzystania składnikiem. Choć zazwyczaj jest suche i pozbawione smaku — oddało w końcu wszystko, co najlepsze do bulionu — można je doprawić i podać w formie całkiem przyjemnych w odbiorze potraw. Sprawdźcie, jakie to proste.

Orzeźwiająca i chłodząca lemoniada z arbuza. Idealna w ciepłe dni

Orzeźwiająca i chłodząca lemoniada z arbuza. Idealna w ciepłe dni

CZYTAJ DALEJ

Wiemy, jak wykorzystać mięso z rosołu

Kilka prostych pomysłów dzieli was od wykorzystania produktu, który przez wielu niestety jest wyrzucany. Nie jest on przesadnie smaczny, ale przy odrobinie pracy, da się uzyskać zadowalające efekty. Warto wiedzieć, co można przyrządzić z mięsa po rosole.

1. Aromatyczny pasztet

Wyjęte z drobiowego bulionu mięso doskonale sprawdzi się jako składnik domowego pasztetu. Można połączyć je z gotowanymi warzywami i doprawić obficie ziołami. Do tego dodajcie jeszcze jajka, by spoić masę i upieczcie. Skorzystajcie z naszego przepisu a na pewno się uda.

2. Galaretka drobiowa

Jeżeli po obiedzie zostało wam nie tylko mięso, lecz jeszcze nieco samej zupy, przyrządzenie galarety, czyli tzw. zimnych nóżek będzie dobrym sposobem na wykorzystanie produktów. Można do nich dodać warzywa z puszki takie jak groszek czy kukurydza lub bazować na wrzuconych do rosołu jarzynach. Prosty przepis znajdziecie w tym artykule.

3. Farsz do pierogów lub krokietów

Mięso obrane z kości po zmieleniu będzie świetną bazą do przygotowania mącznego klasyka kuchni polskiej. Wystarczy przygotować ciasto i doprawić pozostałości po rosole. Aby farsz nie był zbyt suchy, warto dodać do niego nieco wody lub bulionu, a nawet sosu sojowego. Zawinięty w elastyczne naleśniki, opanierowany i usmażony też będzie pyszny.

4. Smakowita pasta kanapkowa

Trochę jogurtu i twarożku oraz orzechy, świeże zioła i sok cytryny — tyle wystarczy, by zamienić suchego kurczaka gotowanego w rosole w pyszne smarowidło do świeżego pieczywa. Pełen przepis znajdziecie w tym artykule. Koniecznie podajecie ten przysmak z chlebem z garnka.

5. Pulpeciki w sosie

Rozdrobnione mięsne pozostałości można wymieszać z kaszą lub ryżem, cebulką i przyprawami. Z takiej masy z łatwością uformujemy małe, okrągłe kotlety. Usmażone i podduszone w sosie pomidorowym, koperkowym czy grzybowym z pewnością zachwycą domowników.

Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na aromatyczny rosół. Sprawdźcie m.in. wskazówki jak przygotować to danie w wersji bezmięsnej, a także prosty patent na rozgrzewającą odsłonę zupy z dodatkiem ostrej papryki.

Wiemy, jak wykorzystać mięso z rosołu?

canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Czy herbata zawiera kofeinę?

Produkty

Czy herbata zawiera kofeinę? Odpowiedź nie jest jednoznaczna

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto pić napar z siemienia lnianego? Ma mnóstwo korzyści

Czytaj więcej >
Dlaczego do kawy warto dodać sól?

Produkty

Dlaczego warto dodać sól do kawy? Efekt może zaskoczyć

Czytaj więcej >
Czy pieczarki można jeść na surowo?

Produkty

Czy pieczarki można jeść na surowo? Eksperci nie mają wątpliwości, odpowiedź jest zaskakująca

Czytaj więcej >
smażenie

Produkty

Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >
Czy piana na miodzie jest szkodliwa?

Produkty

Dlaczego na powierzchni miodu pojawia się piana? Wiemy, czy jest się czego obawiać

Czytaj więcej >