Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smakowite ciasto bananowiec zaskoczy każdego. Przepis krok po kroku

Smakowite ciasto bananowiec zaskoczy każdego. Przepis krok po kroku

Ciasto bananowiec - przepis krok po kroku
canva/Nikolay_Donetsk

Bananowiec z kakaowo-kawowym spodem i budyniowym kremem jest pysznym ciastem, które zachwyci niejednego łasucha. Nie jest trudne w przygotowaniu, a efekt przyjemnie zaskakuje. Koniecznie spróbujcie — goście poproszą o dokładki.

Bananowiec, czyli warstwowy deser z owocami, lekkim kremem budyniowym i aromatycznym kawowym spodem skradnie wasze serca. Smakołyk bez problemu przygotujecie w domu. Wystarczy kilka składników, które na pewno znajdziecie w pobliskim sklepie. Skusicie się?

Przepis na wyśmienity bananowiec

Smakowite i niezwykle aromatyczne ciasto z kremem i owocami przygotujecie kilku prostych krokach. Do jego zrobienia potrzebna wam będzie wyłożona papierem do pieczenia forma o wymiarach 23 cm x 35 cm lub tortownica o podobnej powierzchni.

Składniki na spód:

  • 50 g masła

  • 100 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • pół szklanki mleka

  • 3 łyżki kakao

  • 2 jaja

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół szklanki aromatycznej kawy

  • 2 łyżki syropu waniliowego lub czekoladowego

Składniki na krem:

  • 700 ml mleka

  • 250 g miękkiego masła

  • 3 żółtka

  • 2/3 szklanki cukru pudru

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo potrzebne będą:

  • 1 kg bananów

  • 60 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości

  • 10 łyżek powideł śliwkowych, najlepiej domowych

  • pół cytryny

  • 3 łyżki kakao

  • 350 ml schłodzonej śmietanki 36%

  • 1/3 szklanki cukru pudru

Jak zrobić pyszny bananowiec? Pełne aromatu ciasto zachwyci waszych gości

1. Przygotowanie spodu

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Masło rozdrabniamy i umieszczamy w niewielkim garnku wraz z kakao i miodem. Podgrzewamy i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Zestawiamy z ognia, a gdy ostygnie, dodajemy mleko. Starannie je rozprowadzamy, po czym całość łączymy z jajkami. Mąkę przesiewamy do większej miski. Wsypujemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier.

Suche składniki mieszamy z zawartością garnka i przenosimy do przygotowanej wcześniej formy. Pieczemy około 15 minut, a przed wyjęciem wbijamy patyczek, by sprawdzić, czy spód dobrze się wypiekł. Studzimy uzyskany placek i nasączamy go mieszanką kawy i wybranego syropu. Smarujemy go powidłami.

2. Przyrządzenie budyniowego kremu

Pół szklanki mleka łączymy z żółtkami, proszkiem budyniowym oraz obiema mąkami. Pozostałą porcję nabiału przelewamy do garnka i zagotowujemy wraz z kawą i cukrem wanilinowym.

Gdy zawrze, łączymy słodki płyn z masę ze szklanki. Energicznie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Gdy uzyskamy puszystą i jasną masę, powoli — najlepiej łyżka po łyżce — dodajemy letni budyń.

3. Składanie bananowca

Na posmarowanym powidłami spodzie układamy obrane, przekrojone na połówki i skropione sokiem z cytryny banany. Wierzch pokrywamy przygotowanym kremem budyniowym i posypujemy go kakao.

Zimną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Sztywną masę układamy na kremie. Wierzch bananowca posypujemy startą na drobne wiórki czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Na naszej stronie znajdziecie również inne pomysł na desery z bananami. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić pyszne lody z ich wykorzystaniem. Ten natomiast zdradza tajniki karmelizowania owocu.

Bananowiec - wyśmienite ciasto z kremem budyniowym, kakaowym spodem i lekką śmietanką
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku