Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 13.06.2021 02:00

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje

Sałatka szwedzka jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. Ogórki w tej odsłonie zachwycają swoim smakiem. Warto wiedzieć, jak przyrządzić kultowy specjał. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić.

Z całą pewnością sałatka szwedzka może być uznana za smakołyk, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli ogórków w takim wydaniu. Sałatka szwedzka idealnie nadaje się jako urozmaicenie wielu dań.

Sałatka szwedzka, która przyprawia o szybsze bicie serca

Nie da się ukryć, że ogórki często goszczą na naszych stołach. Zajadamy je w różnych formach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienitą surówkę. Dziś zajmiemy się sałatką szwedzką.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej:

Sałatka szwedzka dobrze nadaje się jako dodatek do różnych frykasów. Za jej sprawą zyskają zarówno kotlety schabowe, jak i domowe hamburgery. Bez wątpienia ogórki w takim wydaniu są nie lada gratka dla smakoszy.

Przepyszna sałatka szwedzka jest bardzo łatwa w przyrządzeniu. Nawet mało doświadczeni smakosze poradzą sobie z poniższą recepturą. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

Produkty do przygotowania ogórków:

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 2 litry wody

  • 90 g soli

Zalewa:

  • 500 ml octu spirytusowego 10 %

  • 875 ml wody

  • 400 g cukru

Inne składniki:

  • 2 marchewki

  • 50 g ziaren gorczycy

  • 20 ziaren ziela angielskiego

  • 20 ziaren czarnego pieprzu

Sałatka szwedzka
Sałatka szwedzka

(YouTube / Uwaga Babcia Gotuje)

Jak przygotować sałatkę szwedzką?

Zaczynamy od porządnego umycia ogórków. Odcinamy ich końcówki i kroimy na dosyć cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w misce i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Całość odstawiamy na około 2 godziny.

W czasie oczekiwania możemy przygotować marchewki. Należy je obrać i pokroić na talarki. Umieszczamy je razem z przyprawami w słoikach. Na taką ilość składników przeważnie potrzeba sześciu naczyń o pojemności 720 ml.

Słoiki uzupełniamy o ogórki. Przyszła pora na przyrządzenie zalewy. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Wszystko wzbogacamy o ocet. Mieszanka powinna się zagotować. Gdy już to nastąpi, wówczas zdejmujemy zalewę z ognia. Gorącą zalewę wlewamy do słoików.

Jeśli w słoikach znajdą się pęcherzyki powietrza, należy je usunąć przy pomocy patyczka. Gotowe przetwory mocno zakręcamy. Dla pewności sałatkę warto poddać pasteryzacji. Specjał powinien być gotowy po tygodniu. Należy go przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

Warto również wypróbować przepis na niecodzienne ogórki, które cechują się delikatną słodyczą. Natomiast jeśli chodzi o sałatkę szwedzką, to zbliżona receptura znajduje się na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram