Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Basia włączyła kamerę i pokazała jak robi makowiec. Sekret tkwi w 1 sprytnej sztuczce

Babcia Basia włączyła kamerę i pokazała jak robi makowiec. Sekret tkwi w 1 sprytnej sztuczce

Świąteczny makowiec babci Basi
canva/S847

Świąteczny makowiec zagości w niejednym domu. Z przepisem babci Basi przygotujecie go bez trudu. Sekretem niesamowitej konsystencji ciasta jest ucieranie żółtek na kogel-mogel. Dzięki temu doskonale łączą się z pozostałymi składnikami, a makowe rolady nie pękają. Spróbujecie?

Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. Babcia Basia na swoim kanale YouTube podzieliła się przepisem, który w jej domu przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Receptura opiera się o wysokiej jakości składniki i uwzględnia przydatne wskazówki, które sprawią, że pyszny deser na pewno wam się uda.

Przepis na świąteczny makowiec babci Basi

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej

  • 180 ml letniego mleka

  • 150 g ciepłego masła

  • 6 żółtek w temperaturze pokojowej

  • 60 g cukru

  • 50 g świeżych drożdży

  • 22 ml oleju rzepakowego

  • 18 ml spirytusu

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • solidna szczypta soli

  • białka do smarowania

Składniki na masę makową:

  • 2 jaja

  • 280 g niebieskiego maku

  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 3-5 łyżek miodu

  • 50 g rodzynek

  • 30 g domowej skórki pomarańczowej

  • esencja migdałowa

  • szczypta soli

Jak zrobić doskonały makowiec? Babcia Basia ma niezwodny przepis

Zanim przystąpicie do działania zaopatrzcie się w dwie długie keksówki i papier do pieczenia. Przyda się również sito o gęstym splocie i maszynka do mielenia mięsa z gęstym sitkiem.

Przygotowanie masy makowej

Zaczynamy od namoczenia maku w wodzie. Po zalaniu trzymamy go w płynie przez 10 godzin, po czym przenosimy na sito i pozostawiamy na kolejne kilka godzin, by odciekł. Rodzynki namaczamy we wrzątku przez kilka minut.

Mak mielimy w maszynce i łączymy go z żółtkami oraz ubitą z dodatkiem soli pianą z białek. Dodajemy masło, po czym wsypujemy mąkę ziemniaczaną, odsączone z płynu rodzynki i skórkę pomarańczową. Na koniec wlewamy esencję i trochę miodu. Wyrabiamy masę. Jeśli jest mało słodka, dodajemy więcej miodu.

Przygotowanie ciasta na makowiec

Masło topimy w rondelku. Drożdże kruszymy do szklanki, zalewamy je letnim mlekiem. Następnie delikatnie łączymy z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy w niej dołek.

Wlewamy do niego drożdżowy zaczyn, a całość przykrywamy. Odstawiamy na kwadrans, by wyrosła. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel, po czym wlewamy je do masy drożdżowej. Dodajemy olej, sól, spirytus i cukier wanilinowy.

Ciasto wyrabiamy starannie, pod koniec wlewając przestudzone masło. Gdy przestanie lepić się do rąk, odstawiamy na czas przygotowania masy makowej.

Zawijanie makowca i pieczenie

Ciasto dzielimy na pół — powstaną nam dwie rolady. Każdą porcję rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy nieco roztrzepanym białkiem — dzięki temu mak nie będzie od niego odchodził.

Układamy go na papierze do pieczenia, a następnie nakładamy masę makową, pozostawiając kilka centymetrów wolnych, by łatwiej było zlepić roladę. Formując wałek, uważamy, by masa makowa, była rozłożona równomiernie, a ciasto nie wychodziło poza papier.

Gotowy makowiec przenosimy do keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Ostudzony makowiec pokrywamy lukrem zrobionym z cukru pudru połączonego z sokiem z cytryny oraz bakaliami.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na świąteczne wypieki. Szczególnie polecamy korzenną szarlotkę z dodatkiem bakalii. Być może przypadnie wam do gustu także doskonały sernik Izaura z pysznym ciastem czekoladowym.

Świąteczny makowiec babci Basi jest pyszny
canva/MariaShumova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Babcia Basia gotuje