Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy przepis na sernik. Nie pęka, nie opada i zawsze się udaje
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.03.2024 15:09

To najlepszy przepis na sernik. Nie pęka, nie opada i zawsze się udaje

sernik pieczony
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Czasem obawa przed porażką powstrzymuje nas przed podjęciem kulinarnej próby. Tak bywa często w wypadku sernika, który jest dość niewdzięczny: łatwo pęka, a jeszcze łatwiej opada, tworząc mało efektowny placek. Z tym przepisem nie grozi nam żadne z powyższych.

Pieczemy doskonały sernik

Pieczony sernik to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Do tego stopnia, że „jeszcze jeden serniczek” to częsty motyw żartów przejedzonych biesiadników. Sernikowi według tego przepisu rzeczywiście trudno się oprzeć.

Choć stawia przed kucharką lub kucharzem wyzwania, w gruncie rzeczy sernik jest dość szybkim i łatwym do przygotowania ciastem. Wystarczy przestrzegać kilku zasad. Poniżej wskazujemy na prostą drogę do sukcesu.

mieszanie masy sernikowej
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Biorę parówki, jajko i robię z nich polskie sushi. Wszyscy to uwielbiają

Sernik, który nie opada

Jednym z sekretów sernika jest dobrze rozdrobniona masa. Henia Foks, z której filmu zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, ma świetny pomysł na zastąpienie miksera, jeśli nim nie dysponujemy. Wskazuje, że świetnym zamiennikiem jest praska do ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g masła
  • 450 ml białek jaj (z ok 15 jajek)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • Garść rodzynek
  • Garść migdałów.

Pieczemy lekki sernik

Rodzynki zalewamy na kilka minut gorącą wodą. Migdały zalewamy wrzątkiem, odczekujemy kilka minut, odcedzamy i obieramy ze skóry. Siekamy je według uznania – najlepiej niezbyt drobno.

Twaróg sernikowy przekładamy do miski miksera. Dodajemy szklankę cukru, roztopione i ostudzone masło i śmietanę kremówkę. Miksujemy na idealnie jednolitą masę.

Białka z pozostałą częścią cukru ubijamy na sztywną pianę. W misce mieszamy masę serową z zawartością dwóch paczek budyniu waniliowego i aromatem lub cukrem waniliowym. Dodajemy rodzynki, pianę z białek i migdały i delikatnie mieszamy, aż rodzynki i migdały będą równo rozprowadzone.

Ciasto na sernik przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni, a następnie studzimy bez wyjmowania, przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Wypróbuj też przepisy na zupę kalafiorowo-ogórkową i piękne ptaszki z ziemniaków.

przelewanie sernika do formy
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl