Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie cuda zrobisz ze zwykłych ziemniaków. Te ptaszki robią furorę na rodzinnych spotkaniach
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.03.2024 12:02

Takie cuda zrobisz ze zwykłych ziemniaków. Te ptaszki robią furorę na rodzinnych spotkaniach

ptaki z ziemniaków
fot. youtube.com/heartofcreativity

Kiedy mówimy, że można bawić się jedzeniem, właśnie takie zabawy mamy na myśli. Ta ciekawa przekąska na pewno przyciągnie uwagę gości i domowników. Nawet tych z nich, którzy na co dzień do jedzenia się nie palą.

Ptaszki z ziemniaków

Trzeba, choć z żalem, przyznać, że ziemniaki rzadko kiedy należą do najbardziej ekscytujących elementów niedzielnego obiadu. Czy da się to zmienić? Ależ jak najbardziej. A z pomocą przychodzą porady takie jak ta.

Podane w ten niezwykły sposób puree ziemniaczane dodaje do posiłku odrobinę dodatkowej radości. I to nie tylko w czasie jedzenia, ale już na etapie przygotowywania. Takie gotowanie ziemniaków to czynność, do której z powodzeniem można zachęcić także dzieci.

formowanie kulek z ziemniaków
fot. youtube.com/heartofcreativity
Pestycydy w jabłkach z Lidla. Mamy oświadczenie sieci W Biedronce kompletnie powariowali. Tylko dziś wielkanocne przysmaki dostaniesz za ułamek ceny

Ziemniaczane zwierzątka

Ilustracje do tego przepisu na nie-takie-brzydkie kaczątka zaczerpnęliśmy z kanału Heart of Creativity, gdzie serwowane są one na osobnym talerzu z dodatkowymi warzywnymi dekoracjami. Podpowiadamy przepisy na te ogórkowe i cebulowe rozetki, ale pamiętajmy, że nasze kaczuszki mogą występować w dowolnym zwierzyńcu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona cebula
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Sól, 2 łyżki oliwy

Puree ziemniaczane inaczej

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu dokładnie ubijamy je na puree, dodając soli i oliwy. Ciasto ma łatwo dawać się formować.

Z ziemniaków ugniatamy kulki, po tyle samo większych – wielkości piłeczki do pingponga – i mniejszych o mniej więcej połowę. Większe spłaszczamy, by nadać im nieco podłużny kształt. Mniejsze kuleczki doklejamy do większych, by nasze ptaszki dostały korpusy i główki.

Ogórki myjemy, a marchewki obieramy. Część marchewki kroimy w kawałki o kształcie i wielkości zapałki. Jeden plasterek marchewki tniemy na trójkąty. Zapałczane marchewki będą ogonkami naszych kaczuszek, a trójkąciki to ich dzióbki. Oczy kurczaczkom robimy z ziarenek pieprzu.

Z krojonych wzdłuż plasterków marchewki i odkrawanych skórek ogórka wycinamy podłużne listki. Mogą one dekorować talerz, ale można również przyczepiać je jako skrzydełka ptaszków. Cebulę obieramy i przekrawamy z grubości, nacinając ją nożem w zygzak. Tak przeciętą, dzielmy na warstwy i układamy je z powrotem, ale przesunięte względem siebie. Tak stworzą estetyczną rozetkę. Z pozostałej części ogórka i marchewki wycinamy podobne dekoracyjne kształty. Wszystko razem układamy na talerzu.

Wypróbuj też przepisy na jajeczno-parówkowe serduszka i ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym.

wycinanie wzorów z ogórka
fot. youtube.com/heartofcreativity