Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz pokazała, jak zrobić frytki z cukinii. Prosta i pyszna przekąska

Wachowicz pokazała, jak zrobić frytki z cukinii. Prosta i pyszna przekąska

Jak zrobić frytki z cukinii - prosty przepis Ewy Wachowicz
canva/ildipapp; Pawel Wodzynski/East News

Cukinia znajdzie w kuchni wiele zastosowań. Ewa Wachowicz pokazał jak szybko i prosto można z niej przygotować chrupiące frytki. Będą idealną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Koniecznie spróbujcie — zachwycą was smakiem i teksturą.

Cukinia w formie frytek jest kolejną propozycją podania sezonowego warzywa, które latem jest mamy pod dostatkiem i często zastanawiamy się jak go nie zmarnować. Ewa Wachowicz proponuje, by podać ten tani i smaczny rarytas z lekkim i aromatycznym sosem bazyliowym. Skusicie się?

Przepis na znakomite frytki z cukinii

Składniki:

  • 3 nieduże cukinie

  • 50 g bułki tartej

  • 80 g mąki pszennej

  • 2 łyżki tartego sera żółtego np. parmezanu

  • 1 jajo

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos bazyliowy

  • 1 pęczek świeżej bazylii

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 3-5 łyżek majonezu

  • 1 większy ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić frytki z cukinii? Ewa Wachowicz ma świetny przepis

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Cukinie myjemy. Przekrawamy je na ćwiartki, a następnie w niezbyt szerokie słupki. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i doprawiamy je solą oraz pieprzem.

Bułkę tartą łączymy ze startym na tarce o drobnych oczkach serem żółtym. Pociętą na kawałki cukinię obtaczamy kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej z serem. Tak przygotowane frytki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy do zrumienienia. Podajemy z sosem bazyliowym.

Jak przygotować sos bazyliowy do frytek z cukinii?

Liście bazylii płuczemy. Osuszone rozdrabniamy w blenderze wraz z obranym z łupiny czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i oliwą z oliwek. Na koniec powstałe pesto łączymy z majonezem. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.

Na naszej stornie znajdziecie również przepis na klasyczne frytki belgijskie według Roberta Makłowicza. Zachęcamy również do wypróbowania receptury na dufinki, czyli pieczony przysmak z ziemniaka przypominający muffiny.

Frytki z cukinii według Ewy Wachowicz są pyszne
canva/Sarsmis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz