Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o moczeniu w cebuli i mleku. Jest 100 razy lepszy patent na schabowe

Zapomnij o moczeniu w cebuli i mleku. Jest 100 razy lepszy patent na schabowe

Kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych
canva/Photomannen

Kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych skuszą niejednego amatora soczystego mięsa w panierce. Nietypowy dodatek, który proponujemy zamiast marynaty z cebuli mleka, sprawia, że danie jest jeszcze przyjemniejsze w odbiorze. Spróbujecie?

Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czym można zastąpić marynowanie kotletów schabowych w mleku i cebuli, mamy dla was świetny patent. Do namoczenia mięsa odpowiedni będzie także sok z kiszonych ogórków. Produkt, który niektórzy wylewają, jest pełen cennych składników odżywczych i aromatu, a przy okazji doskonale zmiękcza schab.

Przepis na kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych

Składniki:

  • 500 g schabu

  • 300-400 ml wody z ogórków kiszonych

  • 20-30 g mąki pszennej

  • 2 duże jajka

  • około 50 g bułki tartej

  • smalec do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych?

Zaczynamy od oczyszczenia schabu i pokrojenia go na plastry. Mięso delikatnie rozbijamy, a następnie umieszczamy je w misce wypełnionej wodą z ogórków. Przenosimy do lodówki na kilka godzin — najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia kotlety odsączamy z płynu. Obtaczamy je w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu, aż będą zrumienione z obu stron. Układamy na papierowym ręczniku, by osuszyć je z nadmiaru tłuszczu.

Kotlety schabowe w soku z ogórków kiszonych podajemy na ciepło. Świetnie smakują z klasycznymi dodatkami takimi jak purée ziemniaczane i zasmażane buraczki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne kotlety schabowe. Szczególnie polecamy pyszną wersję marynowaną w piwie. Być może skusi was też odsłona z chrupiącą panierką z chipsów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: