Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dolej 50 ml do ciasta na naleśniki. Będą pyszne i aksamitne

Dolej 50 ml do ciasta na naleśniki. Będą pyszne i aksamitne

Naleśniki na śmietance
canva/VBaleha

Naleśniki na śmietance są znakomite. Już niewielka ilość nabiału dodana do masy sprawi, że wyjdą niezwykle delikatne i miękkie. Bez trudu zawiniemy w nie każdy farsz, a jedzenie będzie bardziej niż przyjemne. Spróbujecie?

Cienkie, niesamowicie elastyczne, a przy tym smaczne naleśniki można przygotować bez większego wysiłku. Wystarczy wymieszać kilka składników, nie zapominając o wlaniu niewielkiej ilości tłustej śmietanki. Nabiał nada ciastu doskonałej konsystencji.

Przepis na naleśniki na śmietance

Składniki:

  • 2 duże jaja lub zamiennik

  • 125 g maki pszennej

  • 325 ml wody

  • 10 g cukru pudru

  • 50 ml śmietanki 30%

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić naleśniki na śmietance? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od przesiania mąki pszennej do dużej miski. Wsypujemy cukier puder oraz sól, po czym wbijamy jaja. Delikatnie mieszamy składniki przy pomocy rózgi, jednocześnie stopniowo wlewając wodę.

Na koniec dodajemy śmietankę. Gdy uzyskamy gładką masę, odstawiamy ją na godzinę. Naleśniki na śmietance smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż delikatnie zrumienią się z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcecie, możecie zastąpić jaja aquafabą. 3 łyżki wody z ciecierzycy są odpowiednikiem jednej sztuki kurzego nabiału.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakowite naleśniki. Szczególnie polecamy prosty patent na ciasto z mąki gryczanej. Być może skusi was także słodka wersja budyniowa.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: