Dolej 50 ml do ciasta na naleśniki. Będą pyszne i aksamitne
Naleśniki na śmietance są znakomite. Już niewielka ilość nabiału dodana do masy sprawi, że wyjdą niezwykle delikatne i miękkie. Bez trudu zawiniemy w nie każdy farsz, a jedzenie będzie bardziej niż przyjemne. Spróbujecie?
Cienkie, niesamowicie elastyczne, a przy tym smaczne naleśniki można przygotować bez większego wysiłku. Wystarczy wymieszać kilka składników, nie zapominając o wlaniu niewielkiej ilości tłustej śmietanki. Nabiał nada ciastu doskonałej konsystencji.
Przepis na naleśniki na śmietance
Składniki:
2 duże jaja lub zamiennik
125 g maki pszennej
325 ml wody
10 g cukru pudru
50 ml śmietanki 30%
szczypta soli
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić naleśniki na śmietance? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od przesiania mąki pszennej do dużej miski. Wsypujemy cukier puder oraz sól, po czym wbijamy jaja. Delikatnie mieszamy składniki przy pomocy rózgi, jednocześnie stopniowo wlewając wodę.
Na koniec dodajemy śmietankę. Gdy uzyskamy gładką masę, odstawiamy ją na godzinę. Naleśniki na śmietance smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż delikatnie zrumienią się z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Wskazówka: jeśli chcecie, możecie zastąpić jaja aquafabą. 3 łyżki wody z ciecierzycy są odpowiednikiem jednej sztuki kurzego nabiału.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakowite naleśniki. Szczególnie polecamy prosty patent na ciasto z mąki gryczanej. Być może skusi was także słodka wersja budyniowa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ponacinała ziemniaki, nadziała i upiekła. Pomysł na prosty obiad za 3,50 zł
Gdzie kupić tanie i smaczne pączki na Tłusty Czwartek? Krótki przegląd cen
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama