Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Danuta Martyniuk pokazała przepis na zrazy. Hit? Mało powiedziane
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.11.2022 12:10

Danuta Martyniuk pokazała przepis na zrazy. Hit? Mało powiedziane

Danuta Martyniuk pokazała przepis na zrazy. Hit? Mało powiedziane
canva/jmattisson, Screen z filmu pochodzi z kanału Kozaczek na YouTube

Zrazy wołowe według przepisu Danuty Martyniuk są świetnym pomysłem na pożywny, niedzielny obiad dla całej rodziny. Zrazy z dodatkiem wędzonego boczku, grzybów i ogórków kiszonych będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujemy je w aromatycznym sosie.

Wołowina jest twardym mięsem, które wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym wypadku będzie twarda i mało soczysta. Zrazy za każdym razem wyjdą perfekcyjnie, kiedy przygotujesz je według receptury Danuty Martyniuk.

Wołowinę rozbij na cienkie plastry, następnie koniecznie nasmaruj musztardą i dodaj wędzony boczek. Musztarda sprawi, że twarde mięso będzie o wiele delikatniejsze. Boczek natomiast doda zrazom soczystości i wspaniałego aromatu. Danuta Martyniuk zrazy przygotowuje z ogórkiem kiszonym i leśnymi grzybami lub pieczarkami.

Zrazy wołowe duszone z cebulą i czosnkiem będą idealnie miękkie i soczyste. Zrazy podaj z domowymi kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Kapustę możesz podać na ciepło, możesz również przygotować z niej surówkę, dodając starte jabłko i marchewkę.

Zrazy wołowe według przepisu Danuty Martyniuk

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego

  • 200 g wędzonego boczku w plastrach

  • 2 ogórki kiszone

  • kilka grzybów leśnych lub pieczarek

  • 3 cebule

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ząbki czosnku

  • musztarda

  • sól, pieprz

  • papryka mielona słodka

  • mąka pszenna

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić zrazy wołowe w aromatycznym sosie?

Mięso pokrój w plastry, każdy z nich rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, oprósz solą, pieprzem, słodką papryką i posmaruj z jednej strony musztardą.

Na środek każdego kotleta połóż plaster boczku, pasek ogórka kiszonego, pokrojone grzyby i zawiń. Rolady oprósz z każdej strony mąką pszenną. Cebule drobno posiekaj i zeszklij na patelni, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Na patelnię włóż rolady, obsmaż kilka minut, wlej gorącą wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, przykryj i duś pod przykryciem przez około 45- 50 minut, smacznego.

Poznaj również przepis Danuty Martyniuk na barszcz ukraiński. Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto do kawy- tu poznasz przepis Martyniuk na szybkie ciasto śliwkowe.

Zrazy wołowe
canva/rachwalski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: