Danuta Martyniuk pokazała przepis na zrazy. Hit? Mało powiedziane
Zrazy wołowe według przepisu Danuty Martyniuk są świetnym pomysłem na pożywny, niedzielny obiad dla całej rodziny. Zrazy z dodatkiem wędzonego boczku, grzybów i ogórków kiszonych będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujemy je w aromatycznym sosie.
Wołowina jest twardym mięsem, które wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym wypadku będzie twarda i mało soczysta. Zrazy za każdym razem wyjdą perfekcyjnie, kiedy przygotujesz je według receptury Danuty Martyniuk.
Wołowinę rozbij na cienkie plastry, następnie koniecznie nasmaruj musztardą i dodaj wędzony boczek. Musztarda sprawi, że twarde mięso będzie o wiele delikatniejsze. Boczek natomiast doda zrazom soczystości i wspaniałego aromatu. Danuta Martyniuk zrazy przygotowuje z ogórkiem kiszonym i leśnymi grzybami lub pieczarkami.
Zrazy wołowe duszone z cebulą i czosnkiem będą idealnie miękkie i soczyste. Zrazy podaj z domowymi kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Kapustę możesz podać na ciepło, możesz również przygotować z niej surówkę, dodając starte jabłko i marchewkę.
Zrazy wołowe według przepisu Danuty Martyniuk
Składniki:
700 g mięsa wołowego
200 g wędzonego boczku w plastrach
2 ogórki kiszone
kilka grzybów leśnych lub pieczarek
3 cebule
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
musztarda
sól, pieprz
papryka mielona słodka
mąka pszenna
olej rzepakowy do smażenia
Jak przyrządzić zrazy wołowe w aromatycznym sosie?
Mięso pokrój w plastry, każdy z nich rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, oprósz solą, pieprzem, słodką papryką i posmaruj z jednej strony musztardą.
Na środek każdego kotleta połóż plaster boczku, pasek ogórka kiszonego, pokrojone grzyby i zawiń. Rolady oprósz z każdej strony mąką pszenną. Cebule drobno posiekaj i zeszklij na patelni, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Na patelnię włóż rolady, obsmaż kilka minut, wlej gorącą wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, przykryj i duś pod przykryciem przez około 45- 50 minut, smacznego.
Poznaj również przepis Danuty Martyniuk na barszcz ukraiński. Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto do kawy- tu poznasz przepis Martyniuk na szybkie ciasto śliwkowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszysta i aksamitna jajecznica. Ciocia Mariola zawsze stawia na 2 dodatki
Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama