Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Ryby i mięso zawsze smażę na tym tłuszczu. Robię go sam w domu
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 21.03.2025 22:00

Ryby i mięso zawsze smażę na tym tłuszczu. Robię go sam w domu

Łyżeczka tłuszczu
Fot. Canva/New Africa

Od dawna ludzie dyskutują o tym, na czym najlepiej smażyć między innymi ryby i mięso. Wybór najczęściej pada na olej lub oliwę z oliwek. Zarówno jeden, jak i drugi produkt ma swoich zwolenników, ale również i przeciwników. Aby ich pogodzić, przedstawiamy wam jeszcze inny produkt, który świetnie pasuje do wszystkiego. 

Czym jest masło klarowane?

Masło klarowane brzmi skomplikowanie, ale sam produkt wcale taki nie jest. To po prostu masło, które zostało oczyszczone z wody i białka, pozostawiając jedynie czysty tłuszcz. Przygotowanie takiego produktu jest bardzo proste i szybkie. Efekt będzie taki, że zyskamy nowy składnik do smażenia np. ryb i mięsa. Jakie ma właściwości?

Smakowite masło klarowane
Fot. Canva/ettores69

Masło klarowane to produkt, który ma wiele właściwości sprzyjających naszemu zdrowiu. Zawiera między innymi Witaminy A, D, E, i K, które wpływają na kondycję naszej skóry, a także wspierają układ odpornościowy. 

Masło klarowane do smażenia
Fot. Canva/vm2002
Takie kotlety podam na wielkanocny obiad. Jajko to nie jedyna niespodzianka

Jak samodzielnie zrobić masło klarowane?

Przygotowanie masła klarowanego w domu jest bardzo proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. 

Najpierw musimy przygotować dwie kostki niesolonego masła, czyli około 250 g. Następnie przekładamy je na patelnię lub do małego garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy, aż masło się roztopi. Kiedy tak się stanie, zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wtedy zmniejszamy ogień do minimum. Wtedy masło zacznie delikatnie bulgotać. 

Dalsza część tekstu pod filmem

Gotujemy w taki sposób przez około 15-20 minut. Co jakiś czas należy usuwać powstały na powierzchni osad. Po upływie tego czasu zdejmujemy patelnię lub rondel z ognia, a masło przelewamy przez gazę lub cienkie sitko do słoiczka. 

Tak przygotowane masło klarowane możemy przechowywać w lodówce przez wiele tygodni.

Co można smażyć na maśle klarowanym

Kiedy już zrobimy własne i samodzielne masło klarowane, to wypada go do czegoś wykorzystać. Na takim maśle można smażyć między innymi ryby i mięso, ponieważ dzięki temu, że będzie wyższy punkt dymienia, nic nie będzie się przypalać. 

Jednak takie masło nie musi służyć tylko do smażenia. Może również podkreślać smak warzyw poprzez dodanie go podczas duszenia lub pieczenia takich smakołyków. Ponadto masło klarowane świetnie pasuje do różnego rodzaju sosów, skutecznie podkreślając ich smak. 

Poza tym takie masło może być również dodatkiem do ciast, ciastek, ale także do makaronów.  Jeśli chodzi o dania, to świetnie odnajdzie się w zupie krem z kukurydzy z dodatkiem mleka kokosowego, ale również w łazankach z młodą kapustą i pomidorami. 

Sprawdź przepis na faszerowane jajka barwione burakami. Zobacz, co obniża cukier i reguluje ciśnienie

Masło klarowane w słoiczku
Fot. Canva/vm2002