Ania Bardowska robi babkę wielkanocną lepiej niż cukiernicy. Idealny patent dla zabieganych
Aby upiec babkę wielkanocną nie trzeba spędzać połowy dnia w kuchni. Ania Bardowska pokazała, jak zrobić to ciasto sprawnie i prosto. Jej wypiek cieszy smakoszy idealnie wilgotną strukturą i wybornym smakiem. Gwiazda programu „Rolnik Szuka Żony" doskonale zna się na pieczeniu.
Babka wielkanocna Ani Bardowskiej udaje się za każdym razem
Ania Bardowska dba o swoich fanów. Specjalnie dla nich wrzuciła z odpowiednim wyprzedzeniem swój najlepszy przepis na babkę wielkanocną. Na jej profilu pojawiły się pierwsze głosy zachwyconych entuzjastów pieczenia. Czy dołączycie do nich?
Zapomnij o jarzynowej. Sałatka wiosenna jest zdrowsza i wygląda, jak marzeniePrzepis na wilgotną babkę wielkanocną prosto od Ani Bardowskiej
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru
- ⅔ szklanki oleju
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ szklanki mleka + 2 łyżki
- 1 łyżka kakao
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
Najlepsza babka wielkanocna Ani Bardowskiej krok po kroku
Jajka na babkę wielkanocną Ani Bardowskiej ubij z cukrem na puszystą masę. Niewielkim strumieniem zacznij dolewać do niej olej, cały czas mieszając mikserem. Następnie do miski z masą przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki.
Do wymieszanego ciasta na babkę wielkanocną wlej ¼ szklanki mleka. Ponownie wymieszaj całość. Z uzyskanej masy odlej do osobnego naczynia ⅓ jej objętości.
Formę do pieczenia babki wielkanocnej wysmaruj niewielką ilością masła. Oprósz blaszkę bułką tartą i wlej do niej większą część ciasta. Do pozostałej porcji dodaj kakao oraz 2 łyżki mleka. Tę czekoladową masę również wlej do foremki i za pomocą widelca delikatnie przemieszaj z częścią jasną.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Babkę wielkanocną Ani Bardowskiej piecz przez ok. 50-60 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Wypiek nie odparuje zbyt szybko i pozostanie bardziej wilgotny, jeśli nie pokroisz go od razu po upieczeniu. Cena babki u Piotra Adamczyka zwala z nóg. Tanie wypieki z supermarketów pozostawiają wiele do życzenia pod kątem składu.
Źródło: Instagram @ania.bardowska