Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ania Bardowska robi babkę wielkanocną lepiej niż cukiernicy. Idealny patent dla zabieganych
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 31.03.2023 19:51

Ania Bardowska robi babkę wielkanocną lepiej niż cukiernicy. Idealny patent dla zabieganych

babka wielkanocna z przepisu Ani Bardowskiej
Canva / Wiktory ; Instagram @ania.bardowska

Aby upiec babkę wielkanocną nie trzeba spędzać połowy dnia w kuchni. Ania Bardowska pokazała, jak zrobić to ciasto sprawnie i prosto. Jej wypiek cieszy smakoszy idealnie wilgotną strukturą i wybornym smakiem. Gwiazda programu „Rolnik Szuka Żony" doskonale zna się na pieczeniu.

Babka wielkanocna Ani Bardowskiej udaje się za każdym razem

Ania Bardowska dba o swoich fanów. Specjalnie dla nich wrzuciła z odpowiednim wyprzedzeniem swój najlepszy przepis na babkę wielkanocną. Na jej profilu pojawiły się pierwsze głosy zachwyconych entuzjastów pieczenia. Czy dołączycie do nich?

Zapomnij o jarzynowej. Sałatka wiosenna jest zdrowsza i wygląda, jak marzenie

Przepis na wilgotną babkę wielkanocną prosto od Ani Bardowskiej

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • ⅔ szklanki oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki mleka + 2 łyżki
  • 1 łyżka kakao
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Najlepsza babka wielkanocna Ani Bardowskiej krok po kroku

Jajka na babkę wielkanocną Ani Bardowskiej ubij z cukrem na puszystą masę. Niewielkim strumieniem zacznij dolewać do niej olej, cały czas mieszając mikserem. Następnie do miski z masą przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki.

Do wymieszanego ciasta na babkę wielkanocną wlej ¼ szklanki mleka. Ponownie wymieszaj całość. Z uzyskanej masy odlej do osobnego naczynia ⅓ jej objętości.

Formę do pieczenia babki wielkanocnej wysmaruj niewielką ilością masła. Oprósz blaszkę bułką tartą i wlej do niej większą część ciasta. Do pozostałej porcji dodaj kakao oraz 2 łyżki mleka. Tę czekoladową masę również wlej do foremki i za pomocą widelca delikatnie przemieszaj z częścią jasną.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Babkę wielkanocną Ani Bardowskiej piecz przez ok. 50-60 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Wypiek nie odparuje zbyt szybko i pozostanie bardziej wilgotny, jeśli nie pokroisz go od razu po upieczeniu. Cena babki u Piotra Adamczyka zwala z nóg. Tanie wypieki z supermarketów pozostawiają wiele do życzenia pod kątem składu.

babka wielkanocna.png
Canva / Darius Dzinnik

Źródło: Instagram @ania.bardowska