Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wielkanocna babka od Wachowicz nie ma sobie równych. Dodaje do niej wyjątkowy składnik
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.03.2024 15:30

Wielkanocna babka od Wachowicz nie ma sobie równych. Dodaje do niej wyjątkowy składnik

baba wg Ewy Wachowicz
fot. instagram.com/ewawachowicz; Canva

Gwiazda mediów kulinarnych Ewa Wachowicz pokazała swoją wersję wielkanocnej babki. To bardzo tradycyjne ciasto zadowoli każdego miłośnika świątecznych specjałów. A jeden dodatek zmienia ją nie do poznania.

Babka Ewy Wachowicz

Babę na wielkanocny stół przygotowujemy zawsze – nawet jeśli nie dla smaku, to przynajmniej dla podtrzymania tradycji. Jednak dobra babka nie jest zła, a ta z przepisu Wachowicz należy do właśnie takich.

Ewa Wachowicz, jak to ma w zwyczaju, dołożyła starań, by jej ciasto było nie tylko lekkie, lecz także pyszne. Dlatego znajdziemy w nim dodatki, które będą miłą niespodzianką. Babkę przyprawiamy w niej dwoma delikatesami, a pieczemy ją na ksylitolu. Taka baba będzie hitem wielkanocnego stołu.

babka z cukrem pudrem
fot. Canva
Sernik krakowski to król wśród ciast. Z tego przepisu wychodzi najlepszy Rozsyp na grządkach zanim posiejesz buraki. Będą duże i smaczne

Wielkanocna baba ze skórką pomarańczową

Wachowicz proponuje nam przepis na babkę na proszku do pieczenia, ale ze słodko-kwaśną, orzeźwiającą nutą. Do dekoracji używamy w nim skórki pomarańczowej i lukru na bazie soku z pomarańczy. Ciasto dosładza zaś biała czekolada.

Składniki

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g ksylitolu (można też użyć cukru)
  • 100 ml mleka
  • 80 g kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ tabliczki białej czekolady
  • na lukier: sok z pomarańczy i cukier puder
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Pieczemy babkę z pomarańczową nutą

Do rondelka wrzucamy masło. Ustawiamy na małym ogniu, dodajemy kakao, mleko i ksylitol. Mieszając łączymy składniki, ale nie pozwalamy im się zagotować. Kiedy masa jest połączona, odstawiamy ją do wystudzenia.

Jajka wybijamy do miski i ze szczyptą soli miksujemy na gładką masę. Przelewamy ją do rondelka. Tam miksujemy składniki i dodajemy, mieszając, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy także pokrojoną białą czekoladę.

Kiedy składniki są dobrze połączone, przelewamy je do formy na babę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce, dekorujemy lukrem i hojnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.

Wypróbuj też przepisy na żurek bez zakwasu i kotlety z białej kiełbasy.

baba z jajkami
fot. Canva