Wielkanocna babka od Wachowicz nie ma sobie równych. Dodaje do niej wyjątkowy składnik
Gwiazda mediów kulinarnych Ewa Wachowicz pokazała swoją wersję wielkanocnej babki. To bardzo tradycyjne ciasto zadowoli każdego miłośnika świątecznych specjałów. A jeden dodatek zmienia ją nie do poznania.
Babka Ewy Wachowicz
Babę na wielkanocny stół przygotowujemy zawsze – nawet jeśli nie dla smaku, to przynajmniej dla podtrzymania tradycji. Jednak dobra babka nie jest zła, a ta z przepisu Wachowicz należy do właśnie takich.
Ewa Wachowicz, jak to ma w zwyczaju, dołożyła starań, by jej ciasto było nie tylko lekkie, lecz także pyszne. Dlatego znajdziemy w nim dodatki, które będą miłą niespodzianką. Babkę przyprawiamy w niej dwoma delikatesami, a pieczemy ją na ksylitolu. Taka baba będzie hitem wielkanocnego stołu.
Sernik krakowski to król wśród ciast. Z tego przepisu wychodzi najlepszy Rozsyp na grządkach zanim posiejesz buraki. Będą duże i smaczneWielkanocna baba ze skórką pomarańczową
Wachowicz proponuje nam przepis na babkę na proszku do pieczenia, ale ze słodko-kwaśną, orzeźwiającą nutą. Do dekoracji używamy w nim skórki pomarańczowej i lukru na bazie soku z pomarańczy. Ciasto dosładza zaś biała czekolada.
Składniki
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 100 g ksylitolu (można też użyć cukru)
- 100 ml mleka
- 80 g kakao
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ tabliczki białej czekolady
- na lukier: sok z pomarańczy i cukier puder
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Pieczemy babkę z pomarańczową nutą
Do rondelka wrzucamy masło. Ustawiamy na małym ogniu, dodajemy kakao, mleko i ksylitol. Mieszając łączymy składniki, ale nie pozwalamy im się zagotować. Kiedy masa jest połączona, odstawiamy ją do wystudzenia.
Jajka wybijamy do miski i ze szczyptą soli miksujemy na gładką masę. Przelewamy ją do rondelka. Tam miksujemy składniki i dodajemy, mieszając, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy także pokrojoną białą czekoladę.
Kiedy składniki są dobrze połączone, przelewamy je do formy na babę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce, dekorujemy lukrem i hojnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Wypróbuj też przepisy na żurek bez zakwasu i kotlety z białej kiełbasy.