Wielkanocna babka od Wachowicz nie ma sobie równych. Dodaje do niej wyjątkowy składnik
![baba wg Ewy Wachowicz](https://images.iberion.media/images/1920/wachowicz1_3aecae7245.jpg)
Gwiazda mediów kulinarnych Ewa Wachowicz pokazała swoją wersję wielkanocnej babki. To bardzo tradycyjne ciasto zadowoli każdego miłośnika świątecznych specjałów. A jeden dodatek zmienia ją nie do poznania.
Babka Ewy Wachowicz
Babę na wielkanocny stół przygotowujemy zawsze – nawet jeśli nie dla smaku, to przynajmniej dla podtrzymania tradycji. Jednak dobra babka nie jest zła, a ta z przepisu Wachowicz należy do właśnie takich.
Ewa Wachowicz, jak to ma w zwyczaju, dołożyła starań, by jej ciasto było nie tylko lekkie, lecz także pyszne. Dlatego znajdziemy w nim dodatki, które będą miłą niespodzianką. Babkę przyprawiamy w niej dwoma delikatesami, a pieczemy ją na ksylitolu. Taka baba będzie hitem wielkanocnego stołu.
![babka z cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/wachowicz2_d59cc04ae9.jpg)
Wielkanocna baba ze skórką pomarańczową
Wachowicz proponuje nam przepis na babkę na proszku do pieczenia, ale ze słodko-kwaśną, orzeźwiającą nutą. Do dekoracji używamy w nim skórki pomarańczowej i lukru na bazie soku z pomarańczy. Ciasto dosładza zaś biała czekolada.
Składniki
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 100 g ksylitolu (można też użyć cukru)
- 100 ml mleka
- 80 g kakao
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ tabliczki białej czekolady
- na lukier: sok z pomarańczy i cukier puder
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Pieczemy babkę z pomarańczową nutą
Do rondelka wrzucamy masło. Ustawiamy na małym ogniu, dodajemy kakao, mleko i ksylitol. Mieszając łączymy składniki, ale nie pozwalamy im się zagotować. Kiedy masa jest połączona, odstawiamy ją do wystudzenia.
Jajka wybijamy do miski i ze szczyptą soli miksujemy na gładką masę. Przelewamy ją do rondelka. Tam miksujemy składniki i dodajemy, mieszając, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy także pokrojoną białą czekoladę.
Kiedy składniki są dobrze połączone, przelewamy je do formy na babę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce, dekorujemy lukrem i hojnie posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Wypróbuj też przepisy na żurek bez zakwasu i kotlety z białej kiełbasy.
![baba z jajkami](https://images.iberion.media/images/origin/wachowicz3_af946267d4.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![jajko w koszulkach](https://images.iberion.media/images/origin/jajko_na_miekko_8613984344.jpg)
![pędy chmielu](https://images.iberion.media/images/origin/chmiel1_d59219f9b5.jpeg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![Ania Starmach](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_4825f6867e.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Lady Gaga](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T195907_952_4bf49a987d.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Smutna seniorka](https://images.iberion.media/images/origin/Smutna_seniorka_8492eb7776.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)