Smakosze.pl
Anielski puch ciasto z białek

canva/Langan

Anielski puch - ciasto z białek

25 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Anielski puch, czyli ciasto z białek to niezwykle delikatne, proste i pyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się zarówno na święta, jak i do porannej kawy, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Delikatne ciasto z białek i mąki ma świetny, cytrynowy smak, przez co jest świeże i lekkie. Poznaj prosty przepis na anielski puch.

Anielski puch jest ciastem podobnym do tradycyjnej babki cytrynowej, jednak jest przygotowywane wyłącznie z białek, cukru, cytryny i mąki. Ciasto jest niezwykle delikatne, puszyste, a skórka i sok z cytryny nadają mu świeżej, lekko kwaśnej nuty. Anielski puch piecz bez termoobiegu, aby ciasto było wilgotne w środku i rozpływało się w ustach.

Gotowe ciasto możesz udekorować na kilka sposobów: możesz oprószyć je cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub polać lukrem. Lukier przygotuj z soku cytrynowego, aby dodatkowo podkreślić smak anielskiego puchu. Ciasto zawsze wychodzi doskonałe i pokocha je każdy miłośnik słodkości.

Przepis na anielski puch, czyli ciasto z białek

Składniki na formę keksową:

  • 5 białek

  • cukier wanilinowy

  • 135 g cukru

  • 100 g mąki tortowej typ 450

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • szczypta soli

  • łyżeczka startej skórki cytrynowej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • masło lub margaryna do wysmarowania blachy

  • do dekoracji: wiórki kokosowe, cukier puder lub lukier

Składniki na lukier:

  • 250 g cukru pudru

  • łyżka soku z cytryny

Jak przygotować anielski puch, czyli ciasto z białek?

Na początku przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka utrzyj z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy i miksuj na wysokich obrotach.

Do masy dodaj startą skórkę i sok z cytryny, cukier wanilinowy i ponownie wymieszaj. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i połącz składniki łyżką, formę wysmaruj masłem lub margaryną.

Ciasto przełóż do keksówki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 30-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj lukier: cukier puder wsyp do małego garnuszka, dodaj sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając do połączenia się składników. Ciepłym lukrem polej ciasto i odstaw do zastygnięcia masy.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >