Anielski puch - ciasto z białek
Anielski puch, czyli ciasto z białek to niezwykle delikatne, proste i pyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się zarówno na święta, jak i do porannej kawy, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Delikatne ciasto z białek i mąki ma świetny, cytrynowy smak, przez co jest świeże i lekkie. Poznaj prosty przepis na anielski puch.
Anielski puch jest ciastem podobnym do tradycyjnej babki cytrynowej, jednak jest przygotowywane wyłącznie z białek, cukru, cytryny i mąki. Ciasto jest niezwykle delikatne, puszyste, a skórka i sok z cytryny nadają mu świeżej, lekko kwaśnej nuty. Anielski puch piecz bez termoobiegu, aby ciasto było wilgotne w środku i rozpływało się w ustach.
Gotowe ciasto możesz udekorować na kilka sposobów: możesz oprószyć je cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub polać lukrem. Lukier przygotuj z soku cytrynowego, aby dodatkowo podkreślić smak anielskiego puchu. Ciasto zawsze wychodzi doskonałe i pokocha je każdy miłośnik słodkości.
Przepis na anielski puch, czyli ciasto z białek
Składniki na formę keksową:
5 białek
cukier wanilinowy
135 g cukru
100 g mąki tortowej typ 450
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
łyżeczka startej skórki cytrynowej
łyżeczka proszku do pieczenia
masło lub margaryna do wysmarowania blachy
do dekoracji: wiórki kokosowe, cukier puder lub lukier
Składniki na lukier:
250 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
Jak przygotować anielski puch, czyli ciasto z białek?
Na początku przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka utrzyj z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy i miksuj na wysokich obrotach.
Do masy dodaj startą skórkę i sok z cytryny, cukier wanilinowy i ponownie wymieszaj. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i połącz składniki łyżką, formę wysmaruj masłem lub margaryną.
Ciasto przełóż do keksówki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 30-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj lukier: cukier puder wsyp do małego garnuszka, dodaj sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając do połączenia się składników. Ciepłym lukrem polej ciasto i odstaw do zastygnięcia masy.
Smacznego.