Anna Lewandowska piecze lepszy makowiec niż inni. Na widok tego, co wyciąga z piekarnika Polaków ogarnia zdziwienie
Makowiec jest jednym z obowiązkowych ciast, gdy idzie o sezon zimowy. Już wkrótce ciasto będzie królować na stołach w wielu domach. Anna Lewandowska pochwaliła się, jak sama przygotowuje ten przysmak. Jak zwykle zadbała, by ciasto było jak najbardziej fit.
Makowiec Anny Lewandowskiej to nie byle jakie ciasto
Anna Lewandowska od lat inspiruje Polaków do zdrowego odżywania. Zdrową przekąskę potrafi wyczarować nawet z czegoś takiego, jak klasyczne ciasto. Cały sekret tkwi w odpowiednim doborze składników. Podmień kilka produktów i przekonaj się, jakie to dobre.
Lewandowska podkreśla, że zajadanie się makowcem może być zdrowe. Mak bowiem jest doskonałym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, witaminy E oraz wielu składników mineralnych. Dodatkowo jest doskonałym źródłem bardzo korzystnego dla organizmu błonnika. Po prostu upiecz, zajadaj i poczuj różnicę.
Katarzyna Dowbor wymyśliła dla córki pierogi z dziwnym farszem. Zupełna rewolucja kulinarnaPrzepis na makowiec Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 250 g mielonego maku
- 1 ½ szklanki mleka roślinnego
- 6 jajek
- szczypta soli morskiej
- 150 g masła klarowanego
- 150 g cukru kokosowego
- 400 g jabłek
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki mąki gryczanej (lub 6 łyżek samej mąki gryczanej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta wanilii
- 2 garście rodzynek
- 4 łyżki syropu z agawy
- 1 tabliczka czekolady
- 1 garść płatków migdałów
Tak Anna Lewandowska robi świąteczny makowiec
Zacznij od przygotowania maku do makowca. Ziarenka sparz i przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przełóż je do garnuszka, zalej mlekiem i gotuj przez ok. 30 minut. Ugotowany i ostudzony mak zmiel w malakserze.
Białka jaj ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło wymieszaj z cukrem kokosowym, żółtkami oraz wanilią. Jabłka do makowca zetrzyj na średnich oczkach tarki. Wszystkie składniki połącz z masą makową.
Do masy dosyp mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Rodzynki sparz i także dołóż je do pozostałych produktów. Dolej syrop z agawy, wszystko wymieszaj i przelej do wyłożonej papierem tortownicy.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Makowiec piecz przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu udekoruj ciasto rozpuszczoną czekoladą oraz płatkami migdałów. Klasyczny makowiec od siostry Anastazji zapiera dech w piersiach. To ciasto jest dla tradycyjnego wypieku nie lada konkurencją.
Źródło: hpba.pl