Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robię to ciasto zamiast makowca i piernika. Co roku to hit na świątecznym stole
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.11.2023 14:35

Robię to ciasto zamiast makowca i piernika. Co roku to hit na świątecznym stole

makowiec w cieście piernikowym
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Makowiec i piernik to ciasta, które zajadamy z apetytem w Boże Narodzenie. Jednak ja zamiast tych wypieków robię coś zupełnie innego. To świąteczne połączenie makowca z piernikiem. Ciasto jest hitem na bożonarodzeniowym stole i znika w mgnieniu oka z talerzy.

Połącz makowiec z piernikiem i ciesz się tym smakiem

Ciasto, które chcę wam zaproponować, z pewnością ucieszy smakoszy makowca i piernika. Te ciasta są jednymi z najchętniej podawanych wypieków w Boże Narodzenie. Też kiedyś je piekłam, ale odkąd znalazłam przepis, którym chcę się z wami podzielić, tylko takie ciasto robię na święta.

Mianowicie piekę wyśmienity makowiec w cieście piernikowym. To pyszne połączenie makowca z piernikiem. Ciasto zaskakuje swym smakiem i po prostu rozpływa się w ustach. Ani mali, ani duzi nie mogą sobie odmówić kolejnej porcji świątecznego wypieku. Ten przepis to dosłownie magia świąt!

mak
Canva/Aneta_Gu
Przelej gęste ciasto do durszlaka i trochę poczekaj. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

Jak zrobić makowiec w cieście piernikowym?

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 białka
  • 3 jabłka
  • orzechy

Przygotowanie makowca w cieście piernikowym zaczynamy od wlania stopionego masła do miski z mąką. Dalej wsypujemy cukier, wbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i dodajemy też miód. Składniki bardzo dokładnie łączymy. 

Teraz przygotowujemy masę makową do ciasta. Zalewamy ją wcześniej 2 szklankami wrzątku i zostawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wlewamy do masy stopione masło, dodajemy miód, cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Dorzucamy też garść orzechów i aromat waniliowy. Pora na dodanie pokrojonych w kostkę jabłek. Dokładamy też 2 ubite białka. 

Makowiec w cieście piernikowym najlepszy na Boże Narodzenie

Teraz bardzo dokładnie łączymy składniki masy makowej. Wyrabiamy też ciasto, którym już wcześniej się zajęliśmy. Formę o wymiarach ok 27x17 cm wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Na nim rozprowadzamy masę makową.

Makowiec w cieście piernikowym pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut. Ciasto możemy posypać startą czekoladą. Jest obłędnie pyszne, aromatyczne i pachnie Bożym Narodzeniem. To prawdziwy hit, który będzie smakował domownikom. Pisaliśmy o wybornym makowcu z przepisu siostry Anastazji. Radziliśmy też, jak przechowywać to ciasto, by zachowało świeżość. 

ciasto
Canva/ma-k

Źródło: YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl