Astronomiczna kwota za trzy główki czosnku
Nie da się ukryć, że czosnek jest często wykorzystywany w kulinariach. Dzięki niemu nasze potrawy zyskują bardziej wyraziste walory smakowe. Magda nie mogła uwierzyć własnym oczom, kiedy spojrzała na paragon. Okazało się, że za trzy główki czosnku zapłaciła aż 10,80 zł.
Czosnek jest jednym z podstawowych dodatków do dań. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie go wykorzystują podczas gotowania. Okazuje się, że niekiedy trzeba za niego zapłacić spore pieniądze.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Czosnek drogi jak nigdy
Bez wątpienia czosnek odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na przepyszną zupę, w której gościła ta aromatyczna roślina. Zazwyczaj ceny czosnku nie robią na nas większego wrażenia. Jednak nie jest to regułą.
Każdy, kto gotuje, co jakiś czas kupuje czosnek. Magda udała się do jednego ze sklepów Żabka. Nabyła tam trzy główki czosnku. Nie spodziewała się, że za tak podstawowy produkt spożywczy przyjdzie jej tyle zapłacić.
Najpewniej nikt nie podejrzewałby, że trzy główki czosnku zostaną wycenione na 10,80 zł. Koszt każdej z nich opiewał na kwotę 3,60 zł. Magda była skonsternowana widokiem paragonu. Postanowiła podzielić się swoimi doświadczeniami na portalu Twitter.
- Kupiłam trzy główki czosnku 3 x 3,6 PLN = 10,80 PLN. Na te trzy główki czosnku, niektórzy myszą pracować prawie godzinę. To nie jest normalne! - napisała Magda na swoim Twitterze.
Twitter / @modliszka30
Czy tylko czosnek jest tak drogi?
Od pewnego czasu możemy obserwować wzrost cen za różnego rodzaju produkty spożywcze. Wspominaliśmy o tym w jednym z naszych wcześniejszych artykułów. Warto przyjrzeć się temu, ile aktualnie kosztują warzywa.
Zgodnie z doniesieniami portalu Pomorska, za pomidory możemy zapłacić od 4,50 zł do 6,40 zł. Z kolei młoda kapusta to koszt od 3 do 5 zł. Zwykłą białą kapustę można dostać nawet za 1,5 zł.
Na targu w Radziejowie pietruszka kosztuje przeważnie około 3,20 zł za kilogram. Jednak już w Koronowie zapłacimy aż 15 zł. Trzeba przyznać, że jest to ogromna rozbieżność cenowa. Lepiej pod tym względem wypadają młode ziemniaki. Kilogram pysznych bulw dostaniemy za około 2 zł.
Warto także przyjrzeć się hurtowym cenom warzyw. Portal Warzywa.pl zamieścił na swojej informacje, z których wynika, że na południu Mazowsza za kilogram papryki czerwonej zapłacimy 9 zł. Natomiast kalafior wyceniany jest na 2,80 zł za sztukę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Twitter / @modliszka30; Pomorska.pl; Warzywa.pl