Smakosze.pl
Ciasto w 3 minuty

Canva (Tuned_In, Getty Images)

Awaryjne ciasto na każdą okazję - zrobisz je w 3 minuty

14 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Często nie mamy czasu albo ochoty spędzanie długich godzin w kuchni. Niektórych też przerażają skomplikowane receptury, wtedy właśnie sięgają po błyskawiczne ciasta. Tymczasem bardzo prosty i naturalny deser zrobisz w okamgnieniu, stosując magiczną "zasadę trzech", która odnosi się do proporcji składników i czasu przygotowania wypieku. Wystarczą 3 minuty, by ciasto było gotowe.

Ciasto, na które czasem mamy szczególną ochotę, może wymagać od nas spędzenia długich godzin w kuchni. Niekoniecznie idzie to w parze z wolnym czasem. Nie każdy chce żmudnie zagniatać ciasto albo czekać, aż wyrośnie. Zabiegani decydują się wtedy na kupno gotowego wypieku z ulubionej cukierni albo inny szybki w przygotowaniu deser.

Najwięksi smakosze wiedzą jednak, że gotowe ciasto nie zawsze smakuje dobrze, a co niektórzy mają wyrzuty sumienia, gdy jedzą słodkości o nieznanym składzie. W takich chwilach warto przygotować błyskawiczny wypiek z produktów, które zwykle zawsze mamy w domu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto z kubka zrobisz tylko w 3 minuty

Ciasta, choćby takie jak kokosowe Rafaello, mają to do siebie, że znikają w ciągu kilku minut, ale ich przygotowanie zajmuje nam zwykle dużo więcej czasu. Doskonale wiemy, że nawet najwięksi miłośnicy gotowania i pieczenia nie zawsze mają czas na zrobienie domowego ciasta. Jednocześnie gotowe ciasta czasem bardzo rozczarowują smakiem, co sprawia, że poszukujemy niekiedy przepisów na błyskawiczne w przygotowaniu wypieki.

Receptury na tego rodzaju wypieki są zwykle tak proste, że chętnie korzystają z nich najmłodsi, którzy uwielbiają gotować, albo szczególnie zabiegani dorośli. Skorzystają z niej też zapominalscy, bo przepis zapada w pamięć dzięki wyjątkowym proporcjom składników.

Dlaczego warto pić sok z kalarepy?

Dlaczego warto pić sok z kalarepy?

CZYTAJ DALEJ

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe mąki,

  • 3 łyżki cukru,

  • 3 łyżki kakao,

  • pół łyżki proszku do pieczenia,

  • 3 łyżki mleka,

  • 3 łyżki oleju,

  • jajko.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużym kubku. Naczynie umieszczamy w mikrofalówce na 2,5 min ustawionej na moc 800 W. Po chwili ciasto jest gotowe.

Kakaowe ciasto warto podać z gałką lodów waniliowych i sezonowymi owocami.

Jak zrobić ciasto w 3 minuty?

Jak zrobić ciasto w 3 minuty?

Canva (Tuned_In, Getty Images)

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przeslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rolada śląska

Przepisy

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

Czytaj więcej >
jabłecznik

Przepisy

Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Czytaj więcej >
Bigos z dyni

Przepisy

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

Czytaj więcej >
kokosanki na talerzu

Przepisy

Przepis na kokosanki jak za danych lat

Czytaj więcej >
konfitura ze śliwek

Przepisy

Konfitura śliwkowa z imbirem

Czytaj więcej >
patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >