Smakosze.pl

Canva (Tuned_In, Getty Images)

Awaryjne ciasto na każdą okazję - zrobisz je w 3 minuty

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Często nie mamy czasu albo ochoty spędzanie długich godzin w kuchni. Niektórych też przerażają skomplikowane receptury, wtedy właśnie sięgają po błyskawiczne ciasta. Tymczasem bardzo prosty i naturalny deser zrobisz w okamgnieniu, stosując magiczną "zasadę trzech", która odnosi się do proporcji składników i czasu przygotowania wypieku. Wystarczą 3 minuty, by ciasto było gotowe.

Ciasto, na które czasem mamy szczególną ochotę, może wymagać od nas spędzenia długich godzin w kuchni. Niekoniecznie idzie to w parze z wolnym czasem. Nie każdy chce żmudnie zagniatać ciasto albo czekać, aż wyrośnie. Zabiegani decydują się wtedy na kupno gotowego wypieku z ulubionej cukierni albo inny szybki w przygotowaniu deser.

Najwięksi smakosze wiedzą jednak, że gotowe ciasto nie zawsze smakuje dobrze, a co niektórzy mają wyrzuty sumienia, gdy jedzą słodkości o nieznanym składzie. W takich chwilach warto przygotować błyskawiczny wypiek z produktów, które zwykle zawsze mamy w domu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto z kubka zrobisz tylko w 3 minuty

Ciasta, choćby takie jak kokosowe Rafaello , mają to do siebie, że znikają w ciągu kilku minut, ale ich przygotowanie zajmuje nam zwykle dużo więcej czasu. Doskonale wiemy, że nawet najwięksi miłośnicy gotowania i pieczenia nie zawsze mają czas na zrobienie domowego ciasta. Jednocześnie gotowe ciasta czasem bardzo rozczarowują smakiem, co sprawia, że poszukujemy niekiedy przepisów na błyskawiczne w przygotowaniu wypieki.

Receptury na tego rodzaju wypieki są zwykle tak proste, że chętnie korzystają z nich najmłodsi, którzy uwielbiają gotować, albo szczególnie zabiegani dorośli. Skorzystają z niej też zapominalscy, bo przepis zapada w pamięć dzięki wyjątkowym proporcjom składników.

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe mąki,

  • 3 łyżki cukru,

  • 3 łyżki kakao,

  • pół łyżki proszku do pieczenia,

  • 3 łyżki mleka,

  • 3 łyżki oleju,

  • jajko.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużym kubku. Naczynie umieszczamy w mikrofalówce na 2,5 min ustawionej na moc 800 W. Po chwili ciasto jest gotowe.

Kakaowe ciasto warto podać z gałką lodów waniliowych i sezonowymi owocami.

Jak zrobić ciasto w 3 minuty?
Jak zrobić ciasto w 3 minuty?

Canva (Tuned_In, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przeslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >