Pokrój dynię na plastry, ubij tłuczkiem i zapiecz z przyprawami. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego
Prosty przepis z dynią sprawdzi się przy wielu okazjach. Dziś jednak zamiast kolejnego deseru zaproponuję wam rarytas, który z powodzeniem zastąpi obiadowe kotlety lub niezdrowe smażone przekąski. Wykonanie jest banalne, a smak nieziemski. Trzeba spróbować.
Dynia piżmowa potrafi zachwycić
W ostatnim czasie dostałam od znajomych dorodną dynię piżmową. Początkowo nie wiedziałam co z nią zrobić. Nie miałam ochoty na kolejną zupę, a sałatek jesienią już staram się unikać. Gdy odkryłam recepturę, którą dziś wam pokażę, byłam w szoku.
Nigdy wcześniej nie ubijałam warzyw tłuczkiem. Postanowiłam jednak przyrządzić pieczoną dynię z prostym sosem. Wszystkie składniki miałam w domu, więc poszło bardzo sprawnie. Zresztą przeczytajcie instrukcję i przekonajcie się sami.
Zetrzyj ziemniaki, pokrój cebulę i ułóż schab. Rodzina prosi mnie o ten obiad przynajmniej raz w tygodniuProsty przepis z dynią piżmową
Pokrojona w plastry dynia, będzie przypominała kotlety. Tym razem jednak nie będziemy jej panierować. Rozbijemy tylko delikatnie, by lepiej przyjęłam oliwę z przyprawami i zapieczemy. Będzie niesamowicie aromatyczna.
Składniki na pieczoną dynię:
- 1 okazała dynia piżmowa
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1/3 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy
Składniki na sos do dyni:
- 1 drobna cebula szalotka
- 1 łyżka kaparów z zalewy
- 50 g gęstej śmietany
- 25 g majonezu
- 20 g łagodnego ketchupu
Z niewielkiej liczby produktów można wyczarować nie lada rarytas. Pieczona dynia piżmowa będzie bardzo kremowa. Postępując zgodnie z poniższą instrukcją, uzyskacie znakomite efekty. Warto się skusić.
Jak zrobić pyszną dynię piżmową? W piekarniku
Zaczynam od rozgrzania piekarnika o temperatury 180 stopni Celsjusza. Teraz przystępuję do dokładnego wyszorowania warzywa — będę je piekła w skórce.
Osuszoną dynię kroję w plastry o grubości około 2 cm, usuwając niewielkie gniazdo nasienne znajdujące się w szerszej części warzywa. Końce można zamrozić — będą świetne na zupę.
Na blasze układam pergamin i smaruje go olejem przy pomocy pędzelka — dzięki temu dyniowe kotlety nie będą przywierać. Teraz przystępuję do rozbijania warzywa tłuczkiem.
Odkładam na chwilę, by w miseczce wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Mieszanką smaruję dynię i układam na niej gałązki rozmarynu. Wstawiam do piekarnika na 30 minut.
Jak podawać pieczoną dynię piżmową?
Do przypominających kotlety dyniowych plastrów świetnie pasuje sos sporządzony ze śmietany, ketchupu, majonezu, kaparów i szalotki. Produkty należy po prostu ze sobą wymieszać, wcześniej siekając cebulę i kwiaty ze słoiczka. Szalotkę można jeszcze namoczyć w odrobinie zalewy z kaparów, by była bardziej miękka.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów z dynią w roli głównej. Sprawdźcie jak zrobić znakomity sernik z jej udziałem — jest kremowy i wprost rozpływa się w ustach. Być może spodobają wam się też proste dyniowe racuchy.