Smakosze.pl

Canva / ArtCookStudio

Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty

29 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Niewiele rzeczy zachwyca smakiem tak bardzo, jak przygotowana własnoręcznie wędlina. Doskonale wie o tym babcia Stasia. Swoim wyśmienitym boczkiem na kanapki rozpieszcza domowników na co dzień i od święta. Dzięki gotowaniu w wywarze z dodatkiem cebuli w łupinach mięso wychodzi za każdym razem niezwykle apetyczne i soczyste.

Surowy boczek, poza cebulą, wymaga także użycia nieobranego czosnku. Oba aromatyczne składniku oddają podczas gotowania swój intensywny smak. Obgotowany boczek babcia Stasia naciera mieszanką przypraw i odstawia do chłodzenia. Przygotowanie wyśmienitej domowej wędliny nie może być prostsze.

Przepis na gotowany boczek

Składniki:
  • 1 kg surowego boczku

  • 4-5 cebul średniej wielkości

  • 6 ząbków czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Jak zrobić przepyszny i banalnie prosty boczek?

Przygotuj warzywa do gotowanego boczku. Cebulę oraz ząbki czosnku dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Czosnek porozgniataj nożem i wraz z cebulą w łupinach włóż do dużego garnka. Zalej całość wodą do 3/4 wysokości naczynia.

Do warzyw dodaj sól, czarny pieprz i liście laurowe. Składniki do gotowanego boczku doprowadź do wrzenia, a następnie trzymaj na ogniu przez 10 minut. Po upływie tego czasu do garnka dołóż boczek. Gotuj do miękkości, co jakiś czas obracając mięso.

Ugotowany boczek wyjmij z wywaru i odstaw do wystudzenia. W międzyczasie w osobnej miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe przyprawy. Kiedy boczek będzie już chłodny natrzyj go starannie mieszanką, owiń folią aluminiową i odstaw do lodówki na 12 godzin. Po upływie tego czasu domowa wędlina gotowa jest do krojenia i podawania. Wyśmienity babciny boczek możesz zrobić również w piekarniku . Czy wiesz, czym różnią się między sobą boczek i bekon ?

Canva / clubfoto
Canva / clubfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Czym się różni żurek od białego barszczu? 1 detal jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Porady

Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę
Czytaj więcej >

Porady

Jak uratować mętny, nieapetyczny rosół? Prosty patent zadziała od razu
Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal
Czytaj więcej >

Porady

Wyszedł rzadki i zwarzony? Nie wylewaj, domowy majonez da się uratować
Czytaj więcej >

Porady

Najlepsi kucharze wlewają do żurku ocet. Powód nie mieści się w głowie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]