Babcia Stasia zawsze gotuje boczek w łupinach cebuli. Wychodzi idealnie miękki i soczysty
Niewiele rzeczy zachwyca smakiem tak bardzo, jak przygotowana własnoręcznie wędlina. Doskonale wie o tym babcia Stasia. Swoim wyśmienitym boczkiem na kanapki rozpieszcza domowników na co dzień i od święta. Dzięki gotowaniu w wywarze z dodatkiem cebuli w łupinach mięso wychodzi za każdym razem niezwykle apetyczne i soczyste.
Surowy boczek, poza cebulą, wymaga także użycia nieobranego czosnku. Oba aromatyczne składniku oddają podczas gotowania swój intensywny smak. Obgotowany boczek babcia Stasia naciera mieszanką przypraw i odstawia do chłodzenia. Przygotowanie wyśmienitej domowej wędliny nie może być prostsze.
Przepis na gotowany boczek
Składniki:
1 kg surowego boczku
4-5 cebul średniej wielkości
6 ząbków czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Jak zrobić przepyszny i banalnie prosty boczek?
Przygotuj warzywa do gotowanego boczku. Cebulę oraz ząbki czosnku dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Czosnek porozgniataj nożem i wraz z cebulą w łupinach włóż do dużego garnka. Zalej całość wodą do 3/4 wysokości naczynia.
Do warzyw dodaj sól, czarny pieprz i liście laurowe. Składniki do gotowanego boczku doprowadź do wrzenia, a następnie trzymaj na ogniu przez 10 minut. Po upływie tego czasu do garnka dołóż boczek. Gotuj do miękkości, co jakiś czas obracając mięso.
Ugotowany boczek wyjmij z wywaru i odstaw do wystudzenia. W międzyczasie w osobnej miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe przyprawy. Kiedy boczek będzie już chłodny natrzyj go starannie mieszanką, owiń folią aluminiową i odstaw do lodówki na 12 godzin. Po upływie tego czasu domowa wędlina gotowa jest do krojenia i podawania. Wyśmienity babciny boczek możesz zrobić również w piekarniku. Czy wiesz, czym różnią się między sobą boczek i bekon?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jest równie ważna jak ciasto i farsz. 4 najlepsze okrasy do pierogów
Dlaczego najlepsi kucharze gotują rosół bez przykrycia? Powód jest arcyważny
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama