Bajeczne jajka w pomidorach z przyprawami według receptury Magdy Gessler
Czas na śniadanie. Czas więc na jajka, ale nie takie zwykłe, lecz w pomidorach. Magda Gessler podpowiada, jak taką potrawę przygotować, a przede wszystkim przyprawić by smakowała doskonale.
Ta potrawa przypomina nieco jajka sadzone na duszonych pomidorach, ale dzięki dodatkowi ciekawych przypraw smakuje niepowtarzalnie. Wywodzi się z Afryki Północnej, a jej oryginalna nazwa to shakshuka. Zobacz jak przyrządza ją słynna restauratorka, Magda Gessler.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na bajeczne jajka w pomidorach z przyprawami według Magdy Gessler
Składniki:
-
mała cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 pomidory
-
pół papryki słodkiej
-
kawałek papryki ostrej
-
olej do smażenia
-
2 jajka
-
natka pietruszki do posypania
-
przyprawy: kumin, tymianek, kurkuma, sól, pieprz
Przygotowanie jajek w pomidorach
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pomidory umyj, sparz, pokrój w dużą kostkę. Paprykę słodką i ostrą umyj, oczyść. Słodką pokrój w paski, ostrą drobno posiekaj.
Na niedużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp po szczypcie kuminu i kurkumy. Chwilę przesmaż, dodaj cebulę i czosnek, zeszklij na małym ogniu.
Dodaj pomidory i paprykę, mieszając smaż na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie i odparuje z nich płyn. Warzywa dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
W warzywach zrób dwa wgłębienia. Wbij w nie jajka, oprósz je solą i pieprzem. Patelnię przykryj i trzymaj całość na małym ogniu, aż jajka się zetną.
Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/AnastasiaNurullina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polki