Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-05T193801.563

canva/ArtSvitlyna

Bajecznie prosty przepis na dynię w occie do słoików na zimę

5 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Dynia dla wielu z nas jest symbolem jesieni. To pyszne warzywo możemy przygotować na wiele ciekawych przetworów np. zrobić z niego przetwory. Obłędne dynie w octowej zalewie będą doskonałym dodatkiem do wielu potraw lub smaczną przekąską. Zdradzamy, jak zrobić.

Dynia może być niekwestionowaną królową jesieni - wystarczy dać jej szansę, aby zabłysła na naszych stołach. Jakiś czas temu zdradzaliśmy Wam, jak przygotować z niej krem, a dziś przychodzimy do Was z kolejnym wyjątkowym przepisem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszną dynię w zalewie octowej do słoików na zimę

Składniki:

  • dynia

  • 4 szklanki wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • szklanka cukru

  • ziele angielskie

  • cynamon

  • goździki

  • anyż

zupa z kapustą

Pyszna zupa inspirowana kultowymi gołąbkami

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Umyj dynię i pokrój na kilka mniejszych kawałków. Obierz warzywo, usuń z niego nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Następnie wrzuć pokrojoną dynię na wrzątek na pół minuty. Odcedź warzywo i włóż do słoików.

Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z dodatkiem octu, cukru, szczypty soli oraz przypraw: cynamonu, anyżu, ziela angielskiego oraz goździków.

Zalej dynię gorącą zalewą. Od razu zakręć słoiki o odwróć do góry dnem, a następnie przykryj kocem i zostaw na noc aż do ostudzenia.

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na wyjątkowe przetwory m.in. pyszne buraki w zalewie octowej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >