Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowne buraki na zimę w octowej zalewie
Monika Dec
Monika Dec 04.09.2021 02:00

Cudowne buraki na zimę w octowej zalewie

Projekt bez tytułu - 2021-09-04T211238.523
canva/afro

Przełom lata i jesieni to czas, w którym warto zabrać się za przygotowywanie domowych przetworów. Poza popularnymi ogórkami i pomidorami warto znaleźć w swojej spiżarni znaleźć miejsce na pyszne buraki w octowej zalewie.

Pyszna sałatka z buraków w octowej zalewie to proste danie, które zdecydowanie warto mieć w swojej spiżarni. Przepis nie jest skomplikowany, a sałatka z pewnością przyniesie sporo radości. Doskonale będzie pasować do niemal każdego drugiego dania. Zdradzamy, jak ją zrobić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na sałatkę z buraków w zalewie octowej

Składniki:

  • 3 kilogramy buraków

  • 225 ml octu

  • 150 g cukru

  • 3 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka soli

  • 3 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 4 ziarna pieprzu

Sposób wykonania:

Włóż buraki do garnka, zalej wodą i gotuj na niedużym ogniu aż będą miękkie. Odcedź i ostaw, aż ostygną. W drugim garnku wymieszaj pozostałe składniki, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Przecedź płyn do osobnej miski i odstaw.

Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zalej je odcedzoną zalewą, przykryj i odstaw na 12 godzin. Nałóż sałatkę do wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez 10 minut. Słoiki przechowuj w ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. Smacznego!

Danie doskonale komponuje się m.in. z puszystymi kotletami mielonymi i aksamitnym ziemniaczanym puree.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: