Cudowne buraki na zimę w octowej zalewie

Przełom lata i jesieni to czas, w którym warto zabrać się za przygotowywanie domowych przetworów. Poza popularnymi ogórkami i pomidorami warto znaleźć w swojej spiżarni znaleźć miejsce na pyszne buraki w octowej zalewie.
Pyszna sałatka z buraków w octowej zalewie to proste danie, które zdecydowanie warto mieć w swojej spiżarni. Przepis nie jest skomplikowany, a sałatka z pewnością przyniesie sporo radości. Doskonale będzie pasować do niemal każdego drugiego dania. Zdradzamy, jak ją zrobić.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na sałatkę z buraków w zalewie octowej
Składniki:
3 kilogramy buraków
225 ml octu
150 g cukru
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
Sposób wykonania:
Włóż buraki do garnka, zalej wodą i gotuj na niedużym ogniu aż będą miękkie. Odcedź i ostaw, aż ostygną. W drugim garnku wymieszaj pozostałe składniki, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Przecedź płyn do osobnej miski i odstaw.
Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zalej je odcedzoną zalewą, przykryj i odstaw na 12 godzin. Nałóż sałatkę do wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez 10 minut. Słoiki przechowuj w ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. Smacznego!
Danie doskonale komponuje się m.in. z puszystymi kotletami mielonymi i aksamitnym ziemniaczanym puree.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se



































