Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-04T211238.523

canva/afro

Cudowne buraki na zimę w octowej zalewie

15 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Przełom lata i jesieni to czas, w którym warto zabrać się za przygotowywanie domowych przetworów. Poza popularnymi ogórkami i pomidorami warto znaleźć w swojej spiżarni znaleźć miejsce na pyszne buraki w octowej zalewie.

Pyszna sałatka z buraków w octowej zalewie to proste danie, które zdecydowanie warto mieć w swojej spiżarni. Przepis nie jest skomplikowany, a sałatka z pewnością przyniesie sporo radości. Doskonale będzie pasować do niemal każdego drugiego dania. Zdradzamy, jak ją zrobić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na sałatkę z buraków w zalewie octowej

Składniki:

  • 3 kilogramy buraków

  • 225 ml octu

  • 150 g cukru

  • 3 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka soli

  • 3 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 4 ziarna pieprzu

Ciasto bez pieczenia z biszkoptami i chałwą

Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Włóż buraki do garnka, zalej wodą i gotuj na niedużym ogniu aż będą miękkie. Odcedź i ostaw, aż ostygną. W drugim garnku wymieszaj pozostałe składniki, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Przecedź płyn do osobnej miski i odstaw.

Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zalej je odcedzoną zalewą, przykryj i odstaw na 12 godzin. Nałóż sałatkę do wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez 10 minut. Słoiki przechowuj w ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. Smacznego!

Danie doskonale komponuje się m.in. z puszystymi kotletami mielonymi i aksamitnym ziemniaczanym puree.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >
Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >
Leczo - wakacyjny klasyk

Przepisy

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Czytaj więcej >
naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >