Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-04T211238.523

canva/afro

Cudowne buraki na zimę w octowej zalewie

4 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Przełom lata i jesieni to czas, w którym warto zabrać się za przygotowywanie domowych przetworów. Poza popularnymi ogórkami i pomidorami warto znaleźć w swojej spiżarni znaleźć miejsce na pyszne buraki w octowej zalewie.

Pyszna sałatka z buraków w octowej zalewie to proste danie, które zdecydowanie warto mieć w swojej spiżarni. Przepis nie jest skomplikowany, a sałatka z pewnością przyniesie sporo radości. Doskonale będzie pasować do niemal każdego drugiego dania. Zdradzamy, jak ją zrobić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na sałatkę z buraków w zalewie octowej

Składniki:

  • 3 kilogramy buraków

  • 225 ml octu

  • 150 g cukru

  • 3 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka soli

  • 3 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 4 ziarna pieprzu

Ciasto bez pieczenia z biszkoptami i chałwą

Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Włóż buraki do garnka, zalej wodą i gotuj na niedużym ogniu aż będą miękkie. Odcedź i ostaw, aż ostygną. W drugim garnku wymieszaj pozostałe składniki, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Przecedź płyn do osobnej miski i odstaw.

Ugotowane buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zalej je odcedzoną zalewą, przykryj i odstaw na 12 godzin. Nałóż sałatkę do wyparzonych słoików, zakręć je i pasteryzuj przez 10 minut. Słoiki przechowuj w ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce. Smacznego!

Danie doskonale komponuje się m.in. z puszystymi kotletami mielonymi i aksamitnym ziemniaczanym puree.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >