Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalnie proste wafle przekładane kajmakiem. Smak sprzed lat zachwyca do dziś. Pamiętaj o 1 detalu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.10.2022 13:48

Banalnie proste wafle przekładane kajmakiem. Smak sprzed lat zachwyca do dziś. Pamiętaj o 1 detalu

Wafle z kajmakiem
Canva / Nedim_B

Wafle przekładane kajmakiem są prostym przepisem, który w przeszłości niejednokrotnie zaspokajał apetyt na słodycze. Podstawowe składniki oraz łatwe przygotowanie sprawiają, przekąska ta jest dobrym pomysłem również dzisiaj. Wafle przekładane kajmakiem biją na głowę niejeden kupny deser.

Do przygotowania wafli przekładanych kajmakiem najlepiej przygotować własną masę z gotowanego skondensowanego mleka. Jeśli zależy nam na czasie, możemy użyć kupnej masy krówkowej, jednak końcowy efekt nie będzie z pewnością tak smakowity. Odrobina cierpliwości przy przygotowaniu wafli odpłaci się nam z nawiązką.

Przepis na wafle przekładane kajmakiem jak za dawnych lat

Składniki:

  • 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej)

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

  • 1 opakowanie dużych suchych wafli

Wafle przekładane kajmakiem w kilku prostych krokach

Aby przygotować domowe wafle przekładane kajmakiem, zacznij od ugotowania mleka skondensowanego. W tym celu puszkę z mlekiem wstaw do garnka, zalej ją wodą i doprowadź płyn do wrzenia. Od tego momentu gotuj mleko na wolnym ogniu przez 3 godziny. W razie potrzeby dolewaj do garnka wrzątku w czasie gotowania tak, aby cała puszka była nieustannie przykryta wodą.

Po upływie wymaganego czasu odstaw puszkę do ostygnięcia. W międzyczasie masło do wafli przekładanych kajmakiem ubij mikserem na puszystą masę. Kiedy puszka będzie lekko ciepła otwórz ją, a zagotowane w niej mleko stopniowo dodawaj do puszystego masła. Miksuj do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Wafle przekładaj uzyskaną masą kajmakową. Ilość masy na poszczególne warstwy zaplanuj tak, aby wystarczyło jej do przełożenia całego opakowania wafli. Gotowy deser owiń szczelnie folią aluminiową.

Na wafle przekładanych kajmakiem połóż deskę do krojenia i przygnieć je czymś stosunkowo ciężkim, aby całość dobrze się związała. Odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie pokrój wafle przekładane kajmakiem na mniejsze kawałki do podania. Jesiennych łakomczuchów oczarują z pewnością gruszki pod kruszonką. Banalny sernik z 3 składników to kolejny prosty przepis z użyciem mleka w puszce.

Canva / ninikas
Canva / ninikas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: