Bez masła i bułki tartej - fasolka szparagowa po francusku
![Fasolka szparagowa po francusku](https://images.iberion.media/images/1920/4jmz_Kr_HT_Ktmhxni_H_Zql_V8m_Fasolka_szparagowa_po_francusku_21798e3ad3.jpg)
Smakowita fasolka szparagowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Smakosze zazwyczaj zajadają ją z dodatkiem masła i bułki tartej. Od czasu do czasu warto postawić na odrobinę innowacji. Francuskie wydanie fasolki szparagowej charakteryzuje się obecnością cebulki i aromatycznych przypraw.
Fasolka szparagowa po francusku z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych frykasów. Przepis na specjał zaskakuje prostotą. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepyszna fasolka szparagowa po francusku
Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa już sama w sobie jest nie lada smakołykiem. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał z dodatkiem czosnku. Tym razem na naszym portalu zagości fasolka szparagowa po francusku.
Fasolka szparagowa po francusku znacząco różni się od tej, do której zdążyliśmy przywyknąć. W Polsce najczęściej zajadamy ją z bułką tartą i masłem. W przypadku francuskiego wydania fasolki będziemy stawiać na zupełnie inne dodatki. Jakie składniki musimy przygotować?
500 g fasolki szparagowej
cebula
30 ml oliwy
sól
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
natka pietruszki
Fasolka szparagowa w wyjątkowej odsłonie
Na początku fasolkę myjemy i pozbawiamy końcówek. Gotujemy ją w osolonym wrzątku. Powinna pozostać jędrna. W związku z tym, co jakiś czas warto sprawdzać, czy nie jest już gotowa. Fasolka szparagowa może być również ugotowana na parze.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Kiedy będzie już złocista, dodajemy ją do ugotowanej fasolki szparagowej. Całość doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, solą oraz sokiem z cytryny.
Fasolkę z dodatkami warto jeszcze trochę przesmażyć, wówczas będzie jeszcze bardziej apetyczna. Specjał momentalnie zniknie z talerzy. Godny uwagi jest także przepis na zapiekaną fasolkę szparagową.
Canva / lily_rochha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)