Bez masła i bułki tartej - fasolka szparagowa po francusku
Smakowita fasolka szparagowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Smakosze zazwyczaj zajadają ją z dodatkiem masła i bułki tartej. Od czasu do czasu warto postawić na odrobinę innowacji. Francuskie wydanie fasolki szparagowej charakteryzuje się obecnością cebulki i aromatycznych przypraw.
Fasolka szparagowa po francusku z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych frykasów. Przepis na specjał zaskakuje prostotą. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepyszna fasolka szparagowa po francusku
Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa już sama w sobie jest nie lada smakołykiem. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał z dodatkiem czosnku. Tym razem na naszym portalu zagości fasolka szparagowa po francusku.
Fasolka szparagowa po francusku znacząco różni się od tej, do której zdążyliśmy przywyknąć. W Polsce najczęściej zajadamy ją z bułką tartą i masłem. W przypadku francuskiego wydania fasolki będziemy stawiać na zupełnie inne dodatki. Jakie składniki musimy przygotować?
500 g fasolki szparagowej
cebula
30 ml oliwy
sól
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
natka pietruszki
Fasolka szparagowa w wyjątkowej odsłonie
Na początku fasolkę myjemy i pozbawiamy końcówek. Gotujemy ją w osolonym wrzątku. Powinna pozostać jędrna. W związku z tym, co jakiś czas warto sprawdzać, czy nie jest już gotowa. Fasolka szparagowa może być również ugotowana na parze.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Kiedy będzie już złocista, dodajemy ją do ugotowanej fasolki szparagowej. Całość doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, solą oraz sokiem z cytryny.
Fasolkę z dodatkami warto jeszcze trochę przesmażyć, wówczas będzie jeszcze bardziej apetyczna. Specjał momentalnie zniknie z talerzy. Godny uwagi jest także przepis na zapiekaną fasolkę szparagową.
Canva / lily_rochha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel