Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez masła i bułki tartej - fasolka szparagowa po francusku
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 02.08.2021 02:00

Bez masła i bułki tartej - fasolka szparagowa po francusku

Fasolka szparagowa po francusku
Canva / lily_rochha

Smakowita fasolka szparagowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Smakosze zazwyczaj zajadają ją z dodatkiem masła i bułki tartej. Od czasu do czasu warto postawić na odrobinę innowacji. Francuskie wydanie fasolki szparagowej charakteryzuje się obecnością cebulki i aromatycznych przypraw.

Fasolka szparagowa po francusku z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych frykasów. Przepis na specjał zaskakuje prostotą. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna fasolka szparagowa po francusku

Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa już sama w sobie jest nie lada smakołykiem. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał z dodatkiem czosnku. Tym razem na naszym portalu zagości fasolka szparagowa po francusku.

Fasolka szparagowa po francusku znacząco różni się od tej, do której zdążyliśmy przywyknąć. W Polsce najczęściej zajadamy ją z bułką tartą i masłem. W przypadku francuskiego wydania fasolki będziemy stawiać na zupełnie inne dodatki. Jakie składniki musimy przygotować?

  • 500 g fasolki szparagowej

  • cebula

  • 30 ml oliwy

  • sól

  • gałka muszkatołowa

  • sok z cytryny

  • natka pietruszki

Fasolka szparagowa w wyjątkowej odsłonie

Na początku fasolkę myjemy i pozbawiamy końcówek. Gotujemy ją w osolonym wrzątku. Powinna pozostać jędrna. W związku z tym, co jakiś czas warto sprawdzać, czy nie jest już gotowa. Fasolka szparagowa może być również ugotowana na parze.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Kiedy będzie już złocista, dodajemy ją do ugotowanej fasolki szparagowej. Całość doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, solą oraz sokiem z cytryny.

Fasolkę z dodatkami warto jeszcze trochę przesmażyć, wówczas będzie jeszcze bardziej apetyczna. Specjał momentalnie zniknie z talerzy. Godny uwagi jest także przepis na zapiekaną fasolkę szparagową.

Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa

Canva / lily_rochha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Danie