Smakosze.pl
Fasolka szparagowa po francusku

Canva / lily_rochha

Bez masła i bułki tartej - fasolka szparagowa po francusku

2 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita fasolka szparagowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Smakosze zazwyczaj zajadają ją z dodatkiem masła i bułki tartej. Od czasu do czasu warto postawić na odrobinę innowacji. Francuskie wydanie fasolki szparagowej charakteryzuje się obecnością cebulki i aromatycznych przypraw.

Fasolka szparagowa po francusku z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych frykasów. Przepis na specjał zaskakuje prostotą. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna fasolka szparagowa po francusku

Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa już sama w sobie jest nie lada smakołykiem. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał z dodatkiem czosnku. Tym razem na naszym portalu zagości fasolka szparagowa po francusku.

Fasolka szparagowa po francusku znacząco różni się od tej, do której zdążyliśmy przywyknąć. W Polsce najczęściej zajadamy ją z bułką tartą i masłem. W przypadku francuskiego wydania fasolki będziemy stawiać na zupełnie inne dodatki. Jakie składniki musimy przygotować?

  • 500 g fasolki szparagowej

  • cebula

  • 30 ml oliwy

  • sól

  • gałka muszkatołowa

  • sok z cytryny

  • natka pietruszki

Jak zrobić fałszywe małosolne?

Fałszywe małosolne, czyli surówka z ogórków inaczej

CZYTAJ DALEJ

Fasolka szparagowa w wyjątkowej odsłonie

Na początku fasolkę myjemy i pozbawiamy końcówek. Gotujemy ją w osolonym wrzątku. Powinna pozostać jędrna. W związku z tym, co jakiś czas warto sprawdzać, czy nie jest już gotowa. Fasolka szparagowa może być również ugotowana na parze.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Kiedy będzie już złocista, dodajemy ją do ugotowanej fasolki szparagowej. Całość doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, solą oraz sokiem z cytryny.

Fasolkę z dodatkami warto jeszcze trochę przesmażyć, wówczas będzie jeszcze bardziej apetyczna. Specjał momentalnie zniknie z talerzy. Godny uwagi jest także przepis na zapiekaną fasolkę szparagową.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Canva / lily_rochha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >