Biorę jajko i jabłka, a po chwili mam pyszne śniadanie. W moim domu zajadają się nim wszyscy bez wyjątku
Śniadanie na słodko można przygotować szybko i sprawnie. Z jajka i jabłek powstanie smaczny posiłek dla całej rodziny. Warto przetestować już w ten weekend. Każdy będzie prosił o dokładkę.
Słodkie śniadanie dla każdego
Choć zdarza mi się czasem zjeść owsiankę o poranku, częściej wybieram wytrawne smakołyki. Moja rodzina jednak bardzo lubi proste i ciepłe śniadania na słodko. Mimo wszystko nie wyobrażałam sobie częstego smażenia placków, więc szukałam innych opcji.
W końcu trafiłam na przepis na smaczny i prosty posiłek, który robić można z jabłek, jajka i kilku innych podstawowych produktów. Nie wymaga stosowania specjalnych kulinarnych technik, a zachwyca od pierwszego kęsa.
Moja mama robiła takie wafle w czasach PRL. Przepis na uwielbiany przysmak zachowała w swoim notesieProste śniadanie z jajkiem i jabłkami
Słodki posiłek nie wymaga wiele. Wymieszanie ze sobą kilku produktów w odpowiednich proporcjach wystarczy, a efekt zachwyci nawet wybrednych. Śniadanie z patelni na długo zapadnie wam w pamięć.
Składniki:
- 2 średnie jabłka
- 1 duże jajko
- 150 ml mleka
- 60 ml oleju rzepakowego
- 150 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- pół łyżeczki cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 ml octu winnego
- szczypta soli
- masło
Proste składniki w kilka chwil przemienicie w smaczne słodkie śniadanie dla całej rodziny. Dokładny opis wykonania przedstawiam w dalszej części artykułu. Warto spróbować.
ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach
Jak zrobić słodkie śniadanie? Postawcie na jabłka
W misce ucieram jajko z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaję mleko, olej i sól, po czym mieszam dokładnie. Jabłka myję i kroję je na mniejsze kawałki, usuwając jednocześnie gniazda nasienne. Wrzucam do powstającego ciasta.
Teraz wsypuję proszek do pieczenia i wlewam ocet winny. Mieszam składniki ostrożnie, ale starannie. Patelnię o średnicy około 25 cm smaruje cienką warstwą masła. Przenoszę do niej masę z miski i przykrywam pokrywką.
Podgrzewam na niewielkim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie obracam słodycz i smażę jeszcze przez 5 minut — już bez pokrywki. Przenoszę na talerz i kroje na kawałki.
Jak podawać śniadanie z jabłkami?
Do słodkiego dania nie potrzeba wiele — wystarczy posypać je cukrem pudem. Mona też udekorować polewa czekoladową lub bitą śmietaną, jeśli mamy ochotę.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na słodycze z jabłkami. Sprawdźcie jak zrobić puszyste racuchy z ich dodatkiem — też będą dobre na śniadanie. Być może skusi was także prosta i elegancka szarlotka bez pieczenia.