Koniec z masłem i olejem. Teraz jajecznicę smażymy na zupełnie innym składniku
Jajecznica jest jednym z popularniejszych dań śniadaniowych. Lekką i niezwykle kremową wersję potrawy uzyskamy, gdy usmażymy kurzy nabiał na mleku. Zaskoczcie siebie i bliskich wyjątkowo delikatną odsłoną klasyki.
Dobrze przyrządzona jajecznica skusi niejednego smakosza. Zamieniając popularne tłuszcze na krowi napój, uzyskamy znakomite efekty. Zapomnicie, że kiedykolwiek smażyliście rarytas inaczej. Spróbujecie?
Przepis na doskonałą jajecznicę na mleku
Składniki na 2 porcje:
mleko
3-4 jaj
sól i pieprz w ilości do smaku
Do podania:
świeże pieczywo posmarowane masłem lub margaryną
posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
kawałki czerwonej papryki
smażone pieczarki lub boczniaki
Jak zrobić kremową jajecznicę? Zastąpienie tłuszczu mlekiem daje zaskakujące efekty
Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy mleko w takiej ilości, by pokryć dno naczynia. Solimy je delikatnie i podgrzewamy.
Jajka wbijamy o większej miski i roztrzepujemy je tak, aby żółtka połączyły się z białkami. Gdy nabiał zacznie się, gotować wlewamy masę jajeczną. Ścinamy ją wedle uznania. Jajecznicę podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z jajek. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić sadzone bez tłuszczu. Te natomiast zdradza sekret idealnego jajka w koszulce.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tak Gessler robi prostą i aromatyczną zupę grzybową. Chwila gotowania, a smak obłędny
Kotlety schabowe wychodzą Ci suche? Przygotuj je po szwajcarsku, z pysznym nadzieniem
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem