Smakosze.pl
Kremowa jajecznica na mleku

canva/MSPhotographic

Koniec z masłem i olejem. Teraz jajecznicę smażymy na zupełnie innym składniku

24 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jajecznica jest jednym z popularniejszych dań śniadaniowych. Lekką i niezwykle kremową wersję potrawy uzyskamy, gdy usmażymy kurzy nabiał na mleku. Zaskoczcie siebie i bliskich wyjątkowo delikatną odsłoną klasyki.

Dobrze przyrządzona jajecznica skusi niejednego smakosza. Zamieniając popularne tłuszcze na krowi napój, uzyskamy znakomite efekty. Zapomnicie, że kiedykolwiek smażyliście rarytas inaczej. Spróbujecie?

pierogi

Przepis Solejukowej na pierogi galicyjskie. Farsz zrobisz z mięsa z wczorajszego obiadu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałą jajecznicę na mleku

Składniki na 2 porcje:

  • mleko

  • 3-4 jaj

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania:

  • surówka z pomidora

  • świeże pieczywo posmarowane masłem lub margaryną

  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki

  • kawałki czerwonej papryki

  • smażone pieczarki lub boczniaki

Jak zrobić kremową jajecznicę? Zastąpienie tłuszczu mlekiem daje zaskakujące efekty

Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy mleko w takiej ilości, by pokryć dno naczynia. Solimy je delikatnie i podgrzewamy.

Jajka wbijamy o większej miski i roztrzepujemy je tak, aby żółtka połączyły się z białkami. Gdy nabiał zacznie się, gotować wlewamy masę jajeczną. Ścinamy ją wedle uznania. Jajecznicę podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z jajek. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić sadzone bez tłuszczu. Te natomiast zdradza sekret idealnego jajka w koszulce.

Kremowa jajecznica na mleku jest pyszna

canva/Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >