Jak przechowywać czosnek, aby jak najdłużej zachował świeżość?
Czy wiecie, jak przechowywać czosnek? Aromatyczna przyprawa bardzo często trafia do lodówki wraz z innymi warzywami. Niestety, umieszczona w chłodzie dużo szybciej traci na wartości. Podpowiadamy, gdzie ją włożyć, by pozostała świeża i smaczna.
Czosnek świetnie podkreśla smak wielu dań. Pasuje do mięs, zup, przekąsek i warzywnych jednogarnkowych kompozycji. Jego zastosowanie sprawia, że posiłki są bardziej wyraziste i rozgrzewające.
Wyrazista roślina słynie też ze swoich prozdrowotnych właściwości. Flawonoidy, saponiny, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy, wapń czy magnez to tylko nieliczne z szeregu substancji, które zawarte są w czosnku. Wiemy, że warto po niego sięgać, ale jak sprawić, by długo pozostał świeży?
Wiemy, jak przechowywać czosnek
Popularne warzywo należy trzymać w suchym i ciepłym miejscu. Najlepsza będzie pozbawiona dostępu słońca szafka kuchenna. Można wrzucić całą główkę lub pojedyncze ząbki do pojemnika. Warto jedynie mieć na uwadze, by nie zbierała się w nim wilgoć.
Częste postępowanie, polegające na umieszczaniu nieobranego czosnku w lodówce, naraża warzywo na spleśnienie. W urządzeniu bowiem jest całkiem sporo wilgoci. Niska temperatura też mu nie służy — ma mniej smaku, a część cennych składników odżywczych traci swoją „moc".
Do lodówki jednak trafić może czosnek posiekany. Należy go wcześniej zamknąć w szczelnym pojemniku, który utrudni rozprzestrzenianie się zapachu przyprawy i odetnie dostęp wilgoci. Warto dodatkowo posypać pełne charakteru warzywo solą — przyprawa nieco je zakonserwuje, a w takiej formie będzie można od razu dodać je do sosu czy zupy.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy z zastosowaniem czosnku. Polecamy niezawodny sposób na dewolaja — mięsny rarytas z pysznym masłem czosnkowym. Zdradzamy również recepturę na czosnkowy sos, który sprawdzi się nie tylko do pizzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Starmach pokazała, jak robi chrupiącego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki
Znakomity sposób na aksamitną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki
Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa
Źródło: haps