chrupiąca biała kiełbasa
fot. pixabay.com

Chrupiąca pieczona biała kiełbasa z ziołami. Tak smaczna, że może nie przetrwać do śniadania.

Żaden polski stół wielkanocny nie jest pełny, jeśli nie ma na nim białej, pieczonej kiełbasy. Półmisek z tym gorącym, pachnącym i jeszcze parującym daniem jest wręcz obowiązkowy. Przedstawiamy bardzo krótki i prosty przepis na pyszną białą kiełbasę z piekarnika – chrupiącą i pełną ziołowego aromatu.

Pieczoną kiełbasę na śniadanie wielkanocne warto podawać jeszcze gorącą, najlepiej z dodatkiem sosu chrzanowego albo musztardy. Doskonale sprawdzi się jako potrawa świąteczna albo pyszne śniadanie lub obiad na każdy zwyczajny dzień. Na zimno jest równie pyszna, co na ciepło!

Aromatyczna pieczona biała kiełbasa z tradycją

Biała kiełbasa to składnik, który musi znajdować się na tradycyjnym wielkanocnym stole – jeśli nie pieczona, to podawana razem z żurkiem. Do Polski przywędrowała z Niemiec, chociaż to u nas doprowadzono ją do perfekcji – pierwowzór podobno nie był tak smaczny. Białe kiełbasy dzielą się na kilka rodzajów, które różnią się między sobą smakiem, formą albo sposobem produkcji. Najczęściej znajdziemy w sklepach produkty surowe, parzone i gotowane.

W kuchni polskiej białą kiełbasę wyrabia się w naturalnym jelicie wieprzowym i z mięsa wieprzowego. Czasami dodaje się do niej odrobinę wołowiny. Inne kraje posiadają inne odmiany tej potrawy – w Niemczech na przykład tradycyjny weißwurst powstaje z mięsa cielęcego. Sprzedaż białej kiełbasy wyraźnie wzrasta w okresie wielkanocnym, ale warto spożywać ją przez cały rok – pyszny żurek z jej dodatkiem z pewnością rozgrzeje nas w jesienno-zimowe dni.

Jakościowa pieczona biała kiełbasa

Kolor białej kiełbasy zawdzięczamy naturalnej barwie jelita i składników farszu. Po sparzeniu powinna być biała lub lekko szara – jeśli mięso pozostaje różowe, to znaczy, że prawdopodobnie zawiera konserwanty (na przykład sól peklowaną). Zwracajmy uwagę na jakość kupowanych produktów. Słaba, tania kiełbasa po nakłuciu wypuszcza dużą ilość wody i tłuszczu. To dlatego, że do jej wyrobu wykorzystuje się wypełniacze. Porządna biała kiełbasa prawie w ogóle nie wypuszcza wody po przekrojeniu.

Pieczona biała kiełbasa – składniki

Pieczona biała kiełbasa to jedna z łatwiejszych do wykonania potraw. Nie potrzeba żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych, by przygotować apetyczne danie na Wielkanoc albo zwykłe, codzienne śniadanie.

Składniki:

800 g białej parzonek kiełbasy
cebula
5 ząbków czosnku (lub wedle uznania)
łyżka soku z cytryny
olej
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki rozmarynu
ćwierć łyżeczki tymianku
ćwierć łyżeczki pieprzu
woda
sól

Pieczona biała kiełbasa – przepis na pyszne śniadanie lub obiad

Zaczynamy od wymieszania w miseczce czterech łyżek oleju, soku z cytryny oraz wszystkich ziół – majeranku, rozmarynu, papryki i tymianku. Dodajemy też pieprz. Kiełbasę wykładamy na deskę i lekko nacinamy od góry, doprawiamy szczyptą soli. Naczynie żaroodporne smarujemy częścią marynaty (tak, żeby trochę jej zostało). Układamy w nim kiełbasy jedna obok drugiej i z wierzchu smarujemy pozostałym sosem.

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, posypujemy nią kiełbasę. Kilka ząbków czosnku wtykamy między kiełbasy w łupinkach, a kilka obieramy. Do całości wlewamy wodę – tylko tyle, by mięso było troszkę podlane, ale nie pływało.

Pieczemy kiełbasę tak długo, aż stanie się wyraźnie zarumieniona – około 50 minut. W razie potrzeby w trakcie pieczenia lekko podlewamy ją wodą, by tej nie zabrakło. Taka przepyszna pieczona biała kiełbasa smakuje wybornie z różnego rodzaju sosami – na przykład z chrzanem. Gwarantujemy, że danie zniknie z talerzy w ciągu kilku minut!

Następny artykuł