ciastoScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Annie Ka

Nie tylko dla fanów kultowego filmu. Efektowne i przepyszne ciasto "kraina lodu"

Ferie zimowe jeszcze trwają. Rozpieść swoich bliskich pysznym deserem inspirowanym kultową animacją "Kraina lodu". Ciasto nie jest trudne do wykonania, a przy okazji jego wygląd robi ogromne wrażenie! Uprzedzamy, ciasto zachwyci nie tylko małe fanki Elzy i Olafa!

Ferie zimowe to czas, w którym możemy spędzić czas w kuchni z naszymi dziećmi. Warto pokazać im, że gotowanie może być wspaniałą zabawą! Dobrym pomysłem jest przygotowanie deserów inspirowanych popularnymi animacjami.

Na naszej stronie można znaleźć artykuł, w jaki sposób przyrządzić znany każdemu maluchowi sok z gumijagód (link tutaj) oraz przepis na zupę mamy Muminka (link tutaj). Dziś polecamy ciasto inspirowane popularną animacją Kraina Lodu.

Podobny przepis możecie znaleźć na kanale na You Tube Annie Ka, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Ciasto "Kraina lodu" - przepis

Składniki:

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki maki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z wdzięczności nalał klientowi uwielbiany napój. Ukarano go więzieniem i horrendalną grzywnąZ wdzięczności nalał klientowi uwielbiany napój. Ukarano go więzieniem i horrendalną grzywnąCzytaj dalej

Masa jogurtowa

  • 3 duże kubki jogurtu greckiego (ok. 1 kg)
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 7 pełnych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny (ok. 20 g)
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki niebieskiej galaretki (ok. 20 g)
  • 50 ml gorącej wody

Góra ciasta:

  • galaretka niebieska
  • 300 ml gorącej wody

Przykładowa dekoracja:

  • galaretka niebieska
  • 300 ml gorącej wody

Sposób wykonania:

Na początek przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem, cały czas ubijając dodawaj po żółtku. Wsyp do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto piecz około 20 minut w 170*C.

Przygotuj masę jogurtową. Śmietankę ubij razem z cukrem pudrem, następnie dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na dwie równe części. W 50 ml mleka rozpuść żelatynę i wymieszaj z jedną częścią masy jogurtowej. Przelej na biszkopt i wyrównaj. Wstaw do lodówki, by masa stężała. Do drugiej części masy jogurtowej dodaj niebieską galaretkę. Wymieszaj. Przelej na stężają masę i włóż do lodówki.

W 300 ml wody rozpuść galaretkę, kiedy zacznie tężeć przelej ją na zastygłą masę jogurtową. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Udekoruj je bitą śmietaną lub ulubioną posypką. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło:najsmaczniejsze.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł