Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto czarny las - wyborny smakołyk w sam raz na karnawał
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.01.2022 01:00

Ciasto czarny las - wyborny smakołyk w sam raz na karnawał

Ciasto czarny las
canva/quangpraha

Ciasto czarny las to pyszny tort czekoladowy na kakaowym biszkopcie, przełożony wiśniami i kremem czekoladowym. Całe ciasto otulone jest kremem śmietanowym i wiórkami czekoladowymi, wygląda przepysznie, smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na ciasto czarny las, idealne do kawy i na torcik urodzinowy.

Ciasto czarny las to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, słodka czekolada przełamana jest aksamitną śmietanką i kwaśną wiśnią sprawiając, że wszyscy docenią jego złożony i rewelacyjny smak. Ciasto czarny las jest proste w przygotowaniu, możesz je więc zrobić zarówno na urodziny i wizytę gości, jak i słodką niespodziankę dla całej rodziny w weekend.

Doskonały biszkopt upieczesz, kiedy wszystkie składniki na ciasto będą w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu nie wyjmuj od razu biszkoptu z piekarnika, zostaw go na pół godziny w piekarniku, następnie uchyl lekko drzwi i zostaw na kolejne 15 minut, dopiero później wyjmij ciasto i przekrój na dwa blaty.

Gwałtowna zmiana temperatury sprawi, że biszkopt popęka i opadnie, dlatego też należy studzić go stopniowo. Najlepsze i gęste kremy uzyskasz z mocno schłodzonej śmietany i serka mascarpone. Ciepła śmietana rozwarstwi się podczas ubijania.

Ciasto czarny las może konkurować jednie z tortem piernikowym z wiśniami- tu poznasz przepis na doskonały tort piernikowy, idealny w chłodne, zimowe dni.

Przepis na ciasto czarny las

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 27 cm):

  • 4 jajka

  • pół szklanki mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 łyżki kakao

  • szczypta soli

Składniki na krem czekoladowy:

  • szklanka schłodzonej śmietany 36%

  • 250 g mascarpone

  • tabliczka czekolady deserowej

  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na krem śmietanowy:

  • 1,5 szklanki schłodzonej śmietany 36%

  • fix do śmietany

  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • tabliczka czekolady deserowej do dekoracji

  • słoiczek konfitury wiśniowej z dużymi kawałkami owoców

Jak zrobić ciasto czarny las?

Na początku przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij na sztywno pianę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy i mieszaj. Do masy dodawaj stopniowo po 1 żółtku, pod koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wymieszaj łyżką.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną. Do formy wlej masę biszkoptową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut.

Biszkopt wyjmij z piekarnika po 30 minutach od upieczenia, przekrój, aby powstały 2 blaty ciasta i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Biszkopt czekoladowy

Źródło zdjęcia: canva/Miuda_21 Przygotuj krem czekoladowy: czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, mascarpone i wymieszaj. Pod koniec dodaj przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i ponownie wymieszaj łyżką, wstaw do lodówki.

Przygotuj krem śmietanowy: śmietankę ubij z dodatkiem śmietan fixu, dodaj cukier puder, wymieszaj, wstaw do lodówki. Tabliczkę czekolady zetrzyj na tarce, żeby powstały duże wiórki.

Konfitura wiśniowa

Źródło zdjęcia: canva/Elmik Pierwszy blat ciasta wysmaruj konfiturą wiśniową, wyłóż krem czekoladowy, przykryj drugim blatem. Górę i boki ciasta przykryj kremem śmietanowym, udekoruj wiórkami czekoladowymi i wstaw do lodówki na godzinę.