Puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe z kruszonką według Ewy Wachowicz
Ciasto drożdżowe z kruszonką jest świetnym wypiekiem do kawy. Jest puszyste, delikatne i dobrze wyrośnięte. Skórka pomarańczowa i słodka kruszonka nadają mu świeży i doskonały smak. Poznaj przepis Ewy Wachowicz na słodkie, wyrośnięte i bardzo puszyste ciasto drożdżowe.
Ciasto drożdżowe jest tradycyjnym, polskim wypiekiem, przygotowywanym głównie na święta. Uwielbiam jego delikatny smak, więc piekę go znacznie częściej, jako słodki deser do kawy dla całej rodziny. Ciasto drożdżowe przepisu Ewy Wachowicz jest puszyste, delikatne, z pomarańczową nutą i otulone słodką kruszonką, która doskonale komponuje się z plackiem.
Do przygotowania ciasta drożdżowego używaj wyłącznie składników w temperaturze pokojowej. Pamiętaj również, że drożdże należy rozpuścić w podgrzanym mleku, jednak nie może być gorące, ponieważ zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Ciasto drożdżowe ucieram ręką, aby było jak najbardziej puszyste i delikatne.
Ciasto drożdżowe z kruszonką smakuje równie doskonale w towarzystwie śliwek. Tu znajdziesz przepis na wyśmienity drożdżowiec z węgierkami.
Przepis na ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz
Składniki na dużą blachę o wymiarach 36x24 cm:
700 g mąki tortowej typ 450
60 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
250 ml mleka
80 g drożdży
150 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
125 ml oleju roślinnego
skórka pomarańczowa
pół łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
40 g cukru pudru
50 g mąki tortowej
opakowanie cukru wanilinowego
Jak przygotować ciasto drożdżowe przepisu Ewy Wachowicz?
Na początku przygotuj zaczyn drożdżowy na ciasto: podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do dużej miski wsyp pokruszone drożdże, zalej je mlekiem, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką, aby ciasto urosło.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Do ciasta dodaj żółtka, przesianą mąkę, olej, skórkę pomarańczową, wymieszaj. Następnie dodaj pianę z białek i wyrabiaj ręcznie przez 15-20 minut do połączenia wszystkich składników. Ciasto ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Przygotuj kruszonkę: w misce utrzyj ręcznie masło, cukier i mąkę, aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.
Blachę wysmaruj masłem i przełóż masę drożdżową, następnie pokrusz ciasto na kruszonkę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety mielone bez kajzerki i mleka - zastąpisz je majonezem
Obłędna szarlotka z kruchym ciastem na smalcu. Babciny przepis nie ma sobie równych
Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli? Zdradzamy najlepsze patenty