Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji - przepis krok po kroku
Ciasto Kopciuszek jest kilkuwarstwowym ciastem z masą budyniową, śmietanową i biszkoptem z makiem. Całe ciasto przełożone jest herbatnikami nasączonymi w rumie i polane deserową czekoladą. Połączenie tych wszystkich smaków jest tak pyszne, że ciasto zawsze błyskawicznie znika, a prośby o dokładkę są pewne. Poznaj przepis na ciasto Kopciuszek siostry Anastazji.
Siostra Anastazja słynie między innymi z doskonałych wypieków. Proste ciasta z prostych składników w jej wykonaniu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasta siostry Anastazji znają i uwielbiają wszyscy miłośnicy słodkości. Ciasto migdałowe bez pieczenia i tradycyjny makowiec to ciasta, których koniecznie musisz spróbować.
Kopciuszek to ciasto, które powstało z połączenia biszkoptu z biszkoptem makowym, pysznym kremem budyniowym, słodką śmietanką z wyczuwalną, cytrynową nutą i polewą czekoladową, która zastygając, tworzy gęste, chrupiące wykończenie. Ciasto przełożone jest również herbatnikami nasączonymi w rumie, dzięki którym zyskuje doskonały smak. Jeśli chcesz, aby czekolada była plastyczna i nie kruszyła się podczas krojenia, przygotuj polewę z masłem i śmietanką.
Przepis na ciasto Kopciuszek siostry Anastazji
Składniki na biszkopt na blachę o wymiarach 20x32 cm:
60 g mąki tortowej
40 g drobnego cukru
4 jajka
szczypta soli
Składniki na biszkopt z makiem:
4 jajka
40 g drobnego cukru
60 g mąki tortowej
125 g maku
Składniki na masę budyniową:
400 ml mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
10 g cukru
150 g miękkiego masła
Składniki na masę śmietanową:
galaretka cytrynowa
10 g cukru pudru
500 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
Dodatkowo:
tabliczka deserowej czekolady
120 ml rumu
150 g herbatników
Jak przygotować ciasto Kopciuszek siostry Anastazji?
Na początku przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Z jajek i szczypty soli ubij sztywną pianę i dodaj ją do masy, wymieszaj delikatnie łyżką i przelej do formy. Biszkopt wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 15 minut.
Biszkopt z makiem przygotuj w ten sam sposób, dodając do biszkoptu mak. Również piecz 15 minut w 180 stopniach C.
Przygotuj masę budyniową. W 200 ml mleka dokładnie wymieszaj budynie waniliowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem, następnie wlej budynie i gotuj, aż powstanie gęsty krem. Gdy ostygnie, zmiksuj go z miękkim masłem.
Przygotuj masę śmietanową. Galaretkę wymieszaj w 120 ml wrzącej wody, odstaw do przestygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, następnie całość wymieszaj z chłodną galaretką.
Herbatniki delikatnie nasącz rumem, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Przełożenie ciasta
Na zwykły biszkopt wyłóż masę budyniową, przykryj biszkoptem z makiem. Wyłóż masę śmietanową, przykryj ją nasączonymi herbatnikami i polej roztopioną czekoladą. Całość wstaw do lodówki na 2 godziny, aby masy stężały i połączyły się z ciastem.
Smacznego.