Ciasto Wenus smakuje jak marzenie, a robi się dosłownie w kilka chwil. Ten przepis to hit
Ciasto Wenus jest deserem, który skradnie niejedno serce. Delikatne serowe wnętrze zamknięte w puszystym biszkopcie sprawi, że nie skończycie jedzenia po jednym kawałku. Musicie spróbować.
Ciasto Wenus urzeka smakiem
Deser na biszkopcie zwykle charakteryzuje się lekkością. W cieście Wenus jej nie zabraknie, bo masa serowa wykonana będzie z udziałem śmietanki i serków homogenizowanych. Smaku dopełnią kokos i cytryna dodane w postaci wiórków i galaretki. Będzie naprawdę pysznie i bogato.
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 120 g cukru do biszkoptu + 30 g do kruszonki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 280 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 500 ml wody
- 500 ml śmietany 30%
- 100 g masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g dżemu np. brzoskwiniowego
Wykonanie tego deseru zajmie nam chwilę, ale zdecydowanie wart jest wysiłku. Szczegółową instrukcję ze wskazówkami znajdziecie w dalszej części artykułu.
Pakuję z mięsem do rękawa i wrzucam do piekarnika. Taki obiad jem raz w tygodniuJak zrobić ciasto Wenus? Przepis jest prosty
Zaczynam od ocieplenia składników i rozdzielenia białek od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując masę, dodaję kolejno cukier, cukier wanilinowy, żółtka, proszek do pieczenia i mąkę pszenną.
Uzyskane ciasto piekę w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 minut. Po ostudzeniu przekrawam tak, aby uzyskać dwa cienkie blaty. Przełożę je masą na bazie serków. Aby ją przygotować, będę potrzebowała dwóch lekko tężejących galaretek, więc rozpuszczam je we wrzątku.
W osobnym naczyniu miksuję śmietankę z serkiem homogenizowanym. Dodaję ostudzoną galaretkę i dokładnie mieszam. Masę wykładam na spód ciasta Wenus.
Przykrywam ją drugim blatem, a jego wierzch smaruję dżemem. Na koniec posypują kokosową kruszonką, wykonaną poprzez zrumienienie wiórków na maśle z dodatkiem cukru.
Jak podać ciasto Wenus?
Deser dobrze jest schłodzić przed podaniem. Wtedy będziemy mieli pewność, że masa serowa zastygła w pełni i kawałki nie będą rozpływać się na talerzu. Szczególną uwagę na tę kwestię warto zwrócić w lecie, kiedy upały mogą zaszkodzić naszym słodyczom.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na domowe wypieki. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować znakomite cynamonki z lukrem. Być może spodoba wam się też receptura na znakomitą drożdżówkę ze śliwkami.