Ciasto z mango - prosty i sprawdzony przepis
Ciasto z mango jest niezwykle delikatnym ciastem na biszkopcie z nutą wanilii. Ciasto z mango to doskonały pomysł na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Połączenie słodkiego biszkoptu z budyniem, przełamane orzeźwiającą pulpą mango sprawi, że ciasto zniknie podczas jednego posiedzenia. Sprawdź, jak przygotować przepyszne ciasto z mango.
Ciasto z mango jest świetnym pomysłem na spotkania w większym gronie. Jest doskonałą alternatywą dla słodkich, klasycznych tortów i ciast z czekoladą. Delikatny biszkopt, słodki budyń i orzeźwiające mango to niemal doskonałe połączenie, które posmakuje każdemu łasuchowi.
Mango nada ciastu świeży, ciekawy smak. Orientalny owoc jest słodki, ale jednocześnie niezwykle świeży. Galaretki cytrynowe nadają mu również kwaśnej nuty. Biszkoptu nigdy nie wyjmuję z piekarnika zaraz po upieczeniu, ponieważ może upaść. Wyłączam piekarnik i zostawiam biszkopt na pół godziny, dopiero po tym czasie delikatnie uchylam drzwi i pozwalam mu przestygnąć.
Na słodkie przyjęcia sprawdzi się również ciasto pomarańczowe na biszkopcie, przełożone masą budyniową i pomarańczą. Ciasto jest lekkie i niezwykle smaczne.
Przepis na ciasto z mango
Składniki na biszkopt (blacha 24x24 cm):
4 jajka
250 g mąki tortowej typ 450
200 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe
150 g cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
Składniki na masę mango:
2 puszki pulpy z mango (po 450 g)
2 galaretki cytrynowe
Dodatkowo:
mango do dekoracji
Jak przygotować ciasto z mango?
Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier wanilinowy i stopniowo cukier, stale miksując na wysokich obrotach, dodaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przed chwilę. Mąkę z proszkiem przesiej i dodaj do masy, wymieszaj delikatnie łyżką do połączenia wszystkich składników.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku. Drzwi delikatnie uchyl po 30 minutach, aby biszkopt nie upadł i zostaw w piekarniku przez kolejne pół godziny, następnie wyjmij blachę, odstaw do całkowitego przestygnięcia i przekrój na pół.
Przygotuj masę mango: pulpę mango zagotuj na wolnym ogniu, odstaw, wsyp galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Przygotuj masę budyniową: zagotuj 500 ml mleka z cukrem. W pozostałej ilości rozrób budynie i wlej je do gotującego się mleka, mieszaj, aż powstanie budyń, odstaw do przestygnięcia. Letnią masę wymieszaj z masłem i odstaw.
Pierwszy blat biszkoptu nasącz wodą lub zimną herbatą, wyłóż masę budyniową i wstaw do lodówki na 30 minut, następnie wyłóż masę mango, przykryj biszkoptem. Ciasto udekoruj kawałkami mango i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Smacznego.