Smakosze.pl

canva/ligora

Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Lepiej mieć świadomość, mnóstwo osób jest w błędzie

19 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czekolada z białym nalotem nie wygląda estetycznie. Wiele osób, widząc taki produkt, zastanawia się czy trzeba go już wyrzucić. Znamy odpowiedź na to pytanie. 

Czy czekolada może się zepsuć?

Wiele osób uważa, że dopóki czekolada nie zostanie otwarta, nie może dojść do jej zepsucia. Znaczna część smakoszy jest też zdania, że biały nalot na wyrobie nie jest jedynie problemem estetycznym. 

Żadne z powyższych przekonań nie jest jednak prawdziwe. Nieotwarty produkt może stracić swoje walory, a czekoladę z białym nalotem w większości przypadków można spożyć. Dlaczego? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Czekolada przydaje się w kuchni.jpg
canva/Radu Bercan
Pomysł na szybki obiad

Dodaj jajka do płatków owsianych i zalej mlekiem. Efekt nie mieści się w głowie

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego na czekoladzie pojawia się biały nalot?

Popularne przekonanie, o tym jakoby biały nalot miał świadczyć o starości czekolady, można włożyć między bajki. Mylą się tę osoby, które twierdzą, iż wyrób o takim wyglądzie spleśniał. Czym zatem jest nieatrakcyjna powłoka?

Efektem trzymania czekolady w zmiennej temperaturze. Na skutek jej chwilowego wzrostu — i spadku, który nastąpił później — tłuszcz użyty do produkcji czekolady na stałe przemieścił się na jej powierzchnię.

Czy taką czekoladę można zjeść? Oczywiście, że tak. Następnym razem wybierzmy lepszej jakości produkt i zapewnijmy mu lepsze warunki przechowywania, a „problem” białego nalotu nie wystąpi.

Jaka czekolada jest zepsuta?

Zepsucie czekolady jednak jest możliwe. Nie objawi się ono jednak białą otoczką na powierzchni, a przykrym zapachem zjełczałego tłuszczu. W wyrobie jest go sporo i poddawanie go długotrwałemu działaniu wysokiej temperatury nie będzie korzystne. 

To właśnie z tego powodu czekoladę należy przechowywać w suchym, dość chłodnym i pozbawionym dostępu światła słonecznego miejscu. Takie warunki sprawią, ze spokojnie „dotrwa” do terminu przydatności do spożycia w nienaruszonym stanie.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na smakołyki o smaku czekolady. Sprawdźcie koniecznie jak upiec pyszne i zdrowe brownie . Być może skusi was też wyśmienity deser z dodatkiem mleka .

Czekolada rzadko się psuje.jpg
canva/MarianVejcik
Gotowanie makaronu

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu

CZYTAJ DALEJ
wekowanie

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego
Czytaj więcej >

Dieta

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Czytaj więcej >

Dieta

Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję pora i zasypuję tym składnikiem. Ten syrop ma 100 razy lepsze działanie niż z cebuli lub imbiru
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >