Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co roku na Halloween robię “paluchy wiedźmy”. Dzieciaki za nimi szaleją
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.10.2024 14:33

Co roku na Halloween robię “paluchy wiedźmy”. Dzieciaki za nimi szaleją

paluchy wiedźmy
fot. Canva/Natalia Saudi

Dzieciaki uwielbiają halloween, noc dobrej zabawy z odrobiną strachu i makabry. A skoro o makabrze mowa – warto wypróbować ten przepis na paluchy wiedźmy. Poczęstunek, który wygląda dokładnie tak, jak brzmi jego nazwa.

Paluchy wiedźmy

To nie słone paluszki ani żadna pocieszna przekąska. Paluchy wiedźmy z zakrwawionym szponem to chyba najłatwiejszy do przyrządzenia wedźmi atrybut, który wygląda dostatecznie strasznie, by pasować do zadusznych zabaw dzieciaków. We wszystkich domach, gdzie młodzież oddaje się duchowej uczcie, nie może zabraknąć ich obok wydrążonej dyni.

Geniuszem tego przepisu jest jego prostota. Jest jednak jeszcze jedna korzyść z sięgnięcia po niego. W halloween dzieciaki domagają się słodyczy, a „kolędowanie” od drzwi do drzwi sprawia, że ich koszyki wypełniają się cukierkami. Paluszki z kruchego ciasta są przynajmniej odrobinę zdrowszą alternatywą dla landrynek i sugusów.

paluchy w miseczce
fot. Canva

Dekoracje na halloween

Taki deser na halloween to jedna z wielu propozycji dań budzących grozę. Często odbijamy się od podobnych propozycji, bo okazują się zwyczajnie zbyt trudne w przygotowaniu. Niech więc paluchy wiedźmy będą wprowadzeniem w świat makabrycznych przekąsek.

Składniki

  • 2 garście migdałów
  • 200 g masła
  • ⅔ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Wiedźmi deser

Jeśli migdały nie są obrane, zalewamy je w miseczce wrzątkiem, a po kilku minutach obieramy ze skórek i rozdzielamy na połówki. Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy je do przesianej mąki i siekamy, aż zmieni się w kruszonkę.

Do kruszonki dodajemy pozostałe składniki ciasta i szybko wyrabiamy ręcznie lub w mikserze. Gładką kulkę dobrze wyrobionego ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 20 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kroimy na kawałki, z których formujemy paluchy. Powinny być grubości małego palca. W miejscach stawów robimy po trzy nacięcia i zgrubienia.

W miejscu paznokcia w paluchy wciskamy połówkę migdała. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez ok. 10 minut. Aby dodać jeszcze odrobinę makabry, po przestudzeniu można wokół migdałowych pazurów udekorować ciastka lukrem z czerwonym barwnikiem spożywczym.

Wypróbuj też przepisy na jajecznicę bez smażenia i orzeszki z kremem.

zakrwawione palce
fot. Canva