Co roku o tej porze robię domowy sok Kubuś. Zamiast bananów dodaję prawdziwą bombę witaminową
Domowy sok Kubuś jest prawdziwym hitem. Smaczny, zdrowy i prosty do zrobienia w mig podbije serca małego i dużego smakosza. Zrobisz go z samych sezonowych przysmaków: marchewki, jabłka oraz dyni. Zatem: do dzieła!
Domowy sok Kubuś nie ma sobie równych
Sezon na przetwory trwa od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Zaczynamy go domowymi specjałami z mniszka lekarskiego, rabarbaru i truskawek, a kończymy na królowej dyni. Październik jest doskonałym czasem na zrobienie domowego soku Kubuś. Proste i smakowite połączenie jabłek, dyni i marchewki z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym!
3 składniki i 1 czynność. Ciasto na pierogi Magdy Gessler wprost nie ma sobie równychLista składników na domowy sok Kubuś
Lista składników:
- 2 kilogramy dyni
- 2 kilogramy marchwi
- 3 kilogramy jabłek
- kilogram cukru
- 10 litrów wody
Jak zrobić domowy sok Kubuś?
Dynię, marchewkę oraz jabłka kroimy na mniejsze części i wkładamy osobno do 3 różnych garnków. Wszystkie gotujemy aż do miękkości. Ugotowane składniki blendujemy, a następnie łączymy ze sobą wszystkie trzy powstałe musy i wsypujemy cukier.
Powstały sok uzupełniamy 10 litrami wody i zagotowujemy. Napój przelewamy do wyparzonych butelek i pasteryzujemy. Można go przechowywać do 3 miesięcy w chłodnym miejscu. Podobny przepis znajdziecie także na kanale Damian Kuchnia od Kuchni, z którego pochodzi powyższy kadr.
Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na przetwory z dyni m.in. dżem oraz marynowaną wersję tego przysmaku.