Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co roku o tej porze robię domowy sok Kubuś. Zamiast bananów dodaję prawdziwą bombę witaminową
Monika Dec
Monika Dec 12.10.2023 22:13

Co roku o tej porze robię domowy sok Kubuś. Zamiast bananów dodaję prawdziwą bombę witaminową

sok kubuś
Kadr z kanału Damian Kuchnia od Kuchni

Domowy sok Kubuś jest prawdziwym hitem. Smaczny, zdrowy i prosty do zrobienia w mig podbije serca małego i dużego smakosza. Zrobisz go z samych sezonowych przysmaków: marchewki, jabłka oraz dyni. Zatem: do dzieła!

Domowy sok Kubuś nie ma sobie równych

Sezon na przetwory trwa od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Zaczynamy go domowymi specjałami z mniszka lekarskiego, rabarbaru i truskawek, a kończymy na królowej dyni. Październik jest doskonałym czasem na zrobienie domowego soku Kubuś. Proste i smakowite połączenie jabłek, dyni i marchewki z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym!

Tania  dynia w Biedronce.jpg
canva/Natalie_B
 
3 składniki i 1 czynność. Ciasto na pierogi Magdy Gessler wprost nie ma sobie równych

Lista składników na domowy sok Kubuś

Lista składników:

  • 2 kilogramy dyni
  • 2 kilogramy marchwi
  • 3 kilogramy jabłek
  • kilogram cukru
  • 10 litrów wody

Jak zrobić domowy sok Kubuś?

Dynię, marchewkę oraz jabłka kroimy na mniejsze części i wkładamy osobno do 3 różnych garnków. Wszystkie gotujemy aż do miękkości. Ugotowane składniki blendujemy, a następnie łączymy ze sobą wszystkie trzy powstałe musy i wsypujemy cukier. 

Powstały sok uzupełniamy 10 litrami wody i zagotowujemy. Napój przelewamy do wyparzonych butelek i pasteryzujemy. Można go przechowywać do 3 miesięcy w chłodnym miejscu. Podobny przepis znajdziecie także na kanale Damian Kuchnia od Kuchni, z którego pochodzi powyższy kadr.

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na przetwory z dyni m.in. dżem oraz marynowaną wersję tego przysmaku.

Jak przechowywać jabłka

Tagi: witaminy