Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach? Mamy najlepszy przepis, nic się nie zmarnuje
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.04.2023 10:22

Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach? Mamy najlepszy przepis, nic się nie zmarnuje

miska sałatki jarzynowej
Canva / nikolay100

Głowisz się, co zrobić z sałatką jarzynową? Mamy na nią swój sprawdzony sposób. Resztki potrawy, która została po świętach, możesz zamienić w pyszną zupę krem. Wystarczy dodać do niej zaledwie kilka składników, a sałatka jarzynowa zyska nowe smakowite wcielenie.

Co zrobić z sałatką jarzynową, która została po świętach?

Nadmiar jedzenia na święta nie jest niczym nowym. Nie zawsze goście są w stanie zjeść wszystkie przygotowane porcje. Na szczęście wiemy, co zrobić z sałatką jarzynową zalegającą w lodówce. Zamień ją w pożywną zupę i zaskocz najbliższych.

Sałatka jarzynowa użyta do zupy musi być wciąż świeża. Upewnij się, że nie uległa zepsuciu podczas przechowywania. Idealnie, jeśli jej składniki nie zostały wymieszane zawczasu z majonezem. Jeśli te warunki zostały spełnione, możesz przystąpić do gotowania.

Nigdy nie wstawiaj ich do zamrażarki. Bosacka apeluje do wszystkich

Co zrobić z sałatką jarzynową? Przepis na zupę krem

Składniki:

  • 2 szklanki sałatki jarzynowej bez majonezu
  • 2 cebule
  • 3-4 kromki suchego chleba
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji

Co zrobić z sałatką jarzynową, aby ugotować z niej pożywną zupę?

Cebulę oraz czerstwe pieczywo pokrój w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Kiedy tłuszcz nagrzeje się, wrzuć na niego przygotowane składniki i podsmażaj przez kilka minut

Co zrobić z sałatką jarzynową ujętą w przepisie? Dodaj ją do podsmażonych na patelni produktów. Następnie zalej wszystko bulionem (jeśli nie posiadasz, to zastąp go wodą) i doprowadź do zagotowania.

Składniki na zupę z sałatki jarzynowej gotuj przez 15-20 minut. Po upływie tego czasu zblenduj całość na gładki krem. Na koniec dopraw go do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj danie posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Twoja sałatka wciąż jest świeża, jeśli przestrzegałeś tych prostych zasad. Takiego pomysłu na zupę ogórkową nie powstydziła by się sama Gessler.

zupa krem z sałatki jarzynowej.png
Canva / IngridHS