Co zrobić, żeby kotlety mielone miały chrupiącą skórkę?
Kotlety mielone to potrawa, która niemal co tydzień gości na naszych stołach. Chociaż danie nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu, to warto poznać kilka wskazówek, dzięki którym zawsze będziemy cieszyć się idealnymi kotlecikami!
Sekret chrupiącej skórki
Zdaniem wielu osób idealne kotlety mielone powinny mieć soczyste wnętrze (o tym jak to osiągnąć pisaliśmy w tym artykule) oraz chrupiącą skórkę. Ta druga jest efektem odpowiedniego usmażenia potrawy.
Jeszcze przed smażeniem kotletów powinno się sprawdzić temperaturę tłuszczu, w którym mają się one smażyć. Najlepiej wrzucić tam kawałek chleba. Jeśli zacznie się on rumienić w średnim tempie, to znak, że możemy wrzucić na gorący tłuszcz również nasze kotlety.
Pamiętaj, aby nie układać kotletów mielonych zbyt ciasno na patelni. Wydzielająca się para może mocno utrudnić rumienienie się ich skórki. Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć kotlety mielone?
Na jakim tłuszczu smażyć kotlety mielone?
Zdaniem kulinarnych ekspertów kotlety mielone powinno się smażyć na smalcu, maśle klarowanym, tłuszczu gęsim lub oleju. Tradycjonaliści uważają, że najlepszym wyborem jest pierwsza propozycja, czyli smalec. To on nadaje kotletom treściwy, soczysty smak.
Ale jeśli wolisz nieco bardziej delikatny smak kotletów mielonych, to wręcz doskonałym wyborem będzie masło klarowane. O czym jeszcze należy pamiętać podczas smażenia kotletów mielonych?
O czym należy pamiętać smażąc kotlety mielone?
Podczas smażenia konieczne jest również utrzymanie wysokiego poziomu gazu na kuchence. Powód? Kotlety mielone powinny się dobrze wysmażyć, a nie "udusić we własnym sosie".
Kulinarni eksperci uważają, że aby nasze danie wyszło idealnie chrupiące, powinno smażyć się na patelni przez około 5 minut z obu stron.
Polecamy również przepis Karola Okrasy na niezwykłe wege kotlety. Robi je z niezwykłego składnika. Artykuł znajdziecie tutaj.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps/ beszamel/kuchnia wp/ gotujmy