Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-08T190732.302

canva/AlexeyBorodin

Co zrobić, żeby kotlety mielone nie wyszły suche?

8 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pyszne soczyste kotlety mielone to marzenie wielu smakoszy. Jak je przygotować, aby nie wyszły one suche? Okazuje się, że za sukcesem pysznych kotletów stoi przede wszystkim odpowiedni przepis. Nie może w nim zabraknąć dość zaskakującego składnika - musztardy.

Kotlety mielone to jeden z najpopularniejszych obiadowych klasyków. Jak je przygotować, aby nie były suche, tylko idealnie kruche i soczyste? Dobrym pomysłem jest dodanie do masy na mielone sekretnego składnika - łyżki musztardy. Jak je zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na soczyste kotlety mielone

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego

  • cebula

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku

  • jajko

  • bułka tarta

  • sól

Ciasto na piarogi

Mało znany sposób na idealne ciasto na pierogi

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Włóż mięso do miski, wbij jajko i dodaj do niego dwie łyżki musztardy oraz jogurtu naturalnego i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z masy uformuj niewielki kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż je na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu przez chwilę duś je pod przykryciem, aby były jeszcze bardziej puszyste.

Danie podawaj np. z gotowanymi ziemniakami i bukietem surówek m.in. z cukinii oraz marchewki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ser żółty

Porady

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

Czytaj więcej >
Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >