Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów? Najlepsze kucharki mają 1 trik
Co jest najgorsze podczas smażenia schabowych? Oczywiście fakt, że panierka do kotletów zupełnie nie trzyma się mięsa. Użyte do panierowania jajko wymieszaj z solą oraz olejem, a od razu zobaczysz różnicę. Ten trik stosowany jest w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych.
Panierka do kotletów powinna zostać na mięsie
Polacy kochają kotlety schabowe. W tak flagowym daniu nie ma miejsca na najmniejsze uchybienia. Zjawisko odpadającej panierki do kotletów zupełnie je dyskwalifikuje. Na szczęście w łatwy sposób można tego uniknąć.
Wziął wagę i położył na niej chleb. Po chwili przecierał oczy ze zdumieniaSprytny sposób na panierkę do kotletów
Odpowiednio dobrana i przygotowana panierka to połowa sukcesu w przygotowaniu mielonych. Nie wystarczy obtoczyć mięsa w byle czym i położyć na patelnię. Podpowiadamy, co składa się na idealną panierkę do kotletów.
Schabowe panieruje się w 3 produktach. Najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Aby jajko idealnie trzymało się powierzchni mięsa, dodaj do niego łyżeczkę oleju i odrobinę soli. Dzięki takiemu działaniu wszystkie elementy panierki do kotletów właściwie się ze sobą zwiążą, a sama panierka przestanie odpadać.
Jest jeszcze drugi sposób, który nie zaszkodzi, a może pomóc. Nie panieruj schabowych w mące pszennej. Dużo lepiej sprawdzi się mieszanka mąki pszennej i ziemniaczanej w proporcjach 1:1. Usmazone kotlety wyjdą idealnie chrupiące.
Jakie jeszcze warunki należy spełnić, aby panierka do kotletów została na swoim miejscu?
Głównym przeciwnikiem panierki do kotletów jest wilgoć. Obtaczanie mokrego mięsa prosto z marynaty niemal na pewno zakończy się fiaskiem. Przed przystąpieniem do panierowania starannie osusz swój schab. Najlepiej nadadzą się do tego ręczniki papierowe.
Mimo największych starań w mięsie zawsze pozostanie jakaś część wody. Kiedy panierka do kotletów ją wchłonie, smażenie nie pójdzie po naszej myśli. Kotlety obtaczaj w poszczególnych składnikach tuż przed włożeniem ich na patelnię. Nie pozwalaj, by panierowane mięso leżało gdzieś zbyt długo.
Schabowe smażymy tylko na dobrze rozgrzanym oleju. Zbyt zimny tłuszcz wsiąknie w zewnętrzna warstwę panierki do kotletów. To z kolei spowoduje, że z dużym prawdopodobieństwem zostanie ona na patelni podczas przewracania mięsa. Takie danie trudno będzie uratować.
Nie oszczędzaj na ilości oleju do smażenia. Powinno być go na tyle dużo, aby sięgał mniej więcej do połowy wysokości mięsa. Sprawi to, że zarówno spód jak i boki panierki do kotletów szybko się zrumienią i przylgną na dobre do schabu.
Kotlety smaż zawsze partiami. Zbyt duża ich liczba zanadto obniży temperaturę tłuszczu. Czym grozi niedogrzany olej lub smalec wspomnieliśmy w poprzednich akapitach.
Ostatnie przykazanie w kwestii panierki do kotletów dotyczy częstego mycia rąk podczas panierowania. Po każdym kotlecie warto opłukać dłonie pod bieżącą wodą. Dzięki temu okruchy, które w międzyczasie mogły nabrać wilgoci nie będą przyklejać się do kolejnych kawałków mięsa. Takie zjawisko znacznie utrudniłoby panierowanie. Schabowe bez schabu? Z nami to możliwe. Doskonały dodatek do popularnych kotletów zaproponował Karol Okrasa.