Smakosze.pl

canva/ Springtime78

Cudowny trick, dzięki któremu sałatka jarzynowa będzie jeszcze smaczniejsza

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Sałatka jarzynowa z pewnością należy do klasyków polskiej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich świąt oraz rodzinnych uroczystości. Niemal kultowa sałatka będzie jeszcze lepsza, gdy samodzielnie przygotujemy do niej majonez. Zdradzamy, jak to zrobić.

Sałatka jarzynowa jeszcze mocniej zachwyci swoim smakiem, gdy dodamy do niej własnoręcznie zrobiony przez nas majonez. Pyszna potrawa z pewnością zyska wielkie grono swoich miłośników. Poniżej podajemy przepis zarówno na majonez, jak i na klasyczną sałatkę jarzynową.

Przepis na majonez do sałatki jarzynowej

Składniki:

  • 1 jajko

  • 200 ml oleju roślinnego

  • 1 łyżka octu spirytusowego

  • łyżeczka musztardy

  • szczypta soli oraz pieprzu

Sposób wykonania:

Wbij jajko do wysokiego naczynia i dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki. Włóż blender do naczynia i włącz na wysokie obroty. Smacznego!

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 3 ziemniaki

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • korzeń selera

  • 4 ogórki kiszone

  • 1 jabłko

  • puszka groszku

  • 4 jajka

  • 4 łyżki domowego majonezu

  • sól i pieprz do smaku

  • opcjonalnie: musztarda

Sposób wykonania:

Ugotuj warzywa bez ich wcześniejszego obierania oraz jajka na twardo. Ostudź warzywa i pokrój w kostkę, a jajka odłup ze skorupek i także pokrój na małe kawałki.

Pokrój ogórki kiszone, a następnie wyciśnij je z nadmiaru wody. Połącz je wraz z pokrojonymi warzywami oraz jajkami. Dodaj do składników groszek z puszki. Przypraw całość solą i pieprzem, a na koniec dodaj majonez. Smacznego!

Polecamy również inne przepisy na pyszne sałatki m.in. lwowską z dodatkiem buraków oraz klasyczną sałatkę gyros.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]