Smakosze.pl
kluski śląskie

canva/sitriel

Czego nie może zabraknąć w kluskach śląskich?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kluski śląskie to absolutny klasyk polskiej kuchni. Danie doskonale smakuje jako dodatek do drugiego dania. Na niedzielny obiad warto podać je m.in. z kapustą modrą oraz roladą śląską. Chociaż przygotowanie dania nie należy do zbyt skomplikowanych, to war

Kluski śląskie to jedna z najsłynniejszych polskich potraw mącznych. Chociaż danie nie należy do zbyt skomplikowanych, to przygotowując je warto pamiętać o kilku istotnych szczegółach. Przy okazji podajemy również przepis na słynną potrawę.

Obowiązkowy składnik

Kluski śląskie wręcz nie mogą obyć się bez skrobi ziemniaczanej. Powód? To ona zapewnia im swoją charakterystyczną konsystencję. Dodatek skrobi odróżnia również kluski śląskie od kopytek, które powstają na bazie ziemniaków i mąki pszennej.

Bardzo ważny jest również sam kształt klusek śląskich. Okrągłe, lekko spłaszczone kule, koniecznie muszą mieć w sobie dziurkę. To ona sprawia, że kluski gotują się szybko, i co ważne przy ich kształcie - równomiernie.

Bez dziurki proces gotowania klusek byłby zdecydowanie dłuższy i o wiele trudniejszy. Poniżej podajemy przepis na to smaczne danie!

Przepis na domowe kluski śląskie

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • skrobia ziemniaczana

  • 1 jajko

  • pół łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Ugotowane ziemniaki odcedź i zmiel w maszynce. Wyłóż je na talerz i uklep. Wykrój 1/4 ziemniaków i odłóż. W wolne miejsca wsyp skrobię ziemniaczaną. Następnie dodaj do masy jajko oraz odłożoną część ugotowanych warzyw i połącz ze sobą wszystkie składniki.

Odrywaj po kawałeczku ciasta i formuj w dłoniach małą kulkę. Zrób wgłębienie w środku za pomocą drewnianej łyżki.

Zagotuj wodę, a następnie włóż ogień i wrzuć do garnka pierwszą partię klusek śląskich. Powinny przebywać one w gorącej wodzie przez około 12 minut. Pamiętaj, jednak że, woda nie powinna się gotować. Delikatnie wyjmuj kluski za pomocą łyżki cedzakowej.

Danie podawaj z ulubionymi dodatkami między innymi: soczystym schabem, na który przepis podawaliśmy tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia WP/ kuchnia -domowa.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >
herbata z miodem

Porady

Czy warto pić gorącą herbatę z miodem i cytryną? Eksperci mają wiele zastrzeżeń

Czytaj więcej >
Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >