Smakosze.pl
kluski śląskie

canva/sitriel

Czego nie może zabraknąć w kluskach śląskich?

18 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kluski śląskie to absolutny klasyk polskiej kuchni. Danie doskonale smakuje jako dodatek do drugiego dania. Na niedzielny obiad warto podać je m.in. z kapustą modrą oraz roladą śląską. Chociaż przygotowanie dania nie należy do zbyt skomplikowanych, to war

Kluski śląskie to jedna z najsłynniejszych polskich potraw mącznych. Chociaż danie nie należy do zbyt skomplikowanych, to przygotowując je warto pamiętać o kilku istotnych szczegółach. Przy okazji podajemy również przepis na słynną potrawę.

Obowiązkowy składnik

Kluski śląskie wręcz nie mogą obyć się bez skrobi ziemniaczanej. Powód? To ona zapewnia im swoją charakterystyczną konsystencję. Dodatek skrobi odróżnia również kluski śląskie od kopytek, które powstają na bazie ziemniaków i mąki pszennej.

Bardzo ważny jest również sam kształt klusek śląskich. Okrągłe, lekko spłaszczone kule, koniecznie muszą mieć w sobie dziurkę. To ona sprawia, że kluski gotują się szybko, i co ważne przy ich kształcie - równomiernie.

Bez dziurki proces gotowania klusek byłby zdecydowanie dłuższy i o wiele trudniejszy. Poniżej podajemy przepis na to smaczne danie!

Przepis na domowe kluski śląskie

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • skrobia ziemniaczana

  • 1 jajko

  • pół łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Ugotowane ziemniaki odcedź i zmiel w maszynce. Wyłóż je na talerz i uklep. Wykrój 1/4 ziemniaków i odłóż. W wolne miejsca wsyp skrobię ziemniaczaną. Następnie dodaj do masy jajko oraz odłożoną część ugotowanych warzyw i połącz ze sobą wszystkie składniki.

Odrywaj po kawałeczku ciasta i formuj w dłoniach małą kulkę. Zrób wgłębienie w środku za pomocą drewnianej łyżki.

Zagotuj wodę, a następnie włóż ogień i wrzuć do garnka pierwszą partię klusek śląskich. Powinny przebywać one w gorącej wodzie przez około 12 minut. Pamiętaj, jednak że, woda nie powinna się gotować. Delikatnie wyjmuj kluski za pomocą łyżki cedzakowej.

Danie podawaj z ulubionymi dodatkami między innymi: soczystym schabem, na który przepis podawaliśmy tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia WP/ kuchnia -domowa.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >